Kaisa Antikainen hälsar alla från Stockholm– läs brevet och se bilderna

Hejsan allihopa!

Mina drömmar ledde mig till att leva ett utbytesår i Sverige. Nu har jag bott här i Stockholm i mer än tre månader och upplevt hur det är att vara stockholmare. Det är lika häftigt som jag har tänkt mig men jag har också lärt att ingen kultur är perfekt…

Skolsystemet här är helt annorlunda. Vi har inga provveckor- eller periodsystem. Jag går andra året på ett natur-entreprenör program som betyder att jag läser bara naturämnen, matte, idrott, engelska och svenska. Jag har alla mina lektioner med min egen klass även idrott. Det bästa med idrotten är att man idrottar med både tjejer och killar. Här måste man också ta ännu mer ansvar. Till exempel har man ingen klocka som ringer när lektionen börjar och lektioner försvinner från schemat ibland. Men å andra sidan diskuterar elever och lärare mycket mer tillsammans om vilken lärostil som passar bäst till eleverna mer än vad man gör i Finland. Skolan är också mycket mer praktisk. Vi har laborationsdag en gång i veckan då vi gör olika intressanta undersökningar. De handlar mest om kemi, biologi och fysik.

På fritiden förutom att coacha basket, spela badminton och göra läxor, försöker jag se och uppleva Stockholm på olika sätt. Varje kväll skulle jag kunna hitta någonting intressant att se men tiden räcker inte alltid till. Den här staden har massor av underbara platser full av skönhet. Om man bara håller ögonen öppna för olika möjligheter kommer man att finna något att glädja sig åt i Stockholm.

För mig är en av de skönaste sakerna att jag får prata svenska här. Jag gjorde mitt bästa val när jag började prata svenska genast efter att jag träffade min värdfamilj. Jag hade pluggat svenska från sjuan som B språk, och i gymnasiet bytte jag till A språk. Fyra år och jag behövde ta mig fram med ett språk som inte var så bekant för mig. Jag lärde mig snabbt att inte oroa mig om jag gjorde något misstag. Man måste våga släppa taget och prata svenska fast det inte alltid blir rätt. Nu efter tre månader känner jag att jag verkligen kan språket!

Julen kommer snart och tiden flyger förbi ännu snabbare än tidigare. Nu är det dags att njuta av Stockholms julstämning och besöka de traditionella julmarknaderna på Skansen och i Sigtuna. Jag hoppas att er jul kommer att vara lika vacker som min!

Bästa hälsningar

Kaisa Antikainen

DSC055131 DSC05389
DSC05494-01-01 DSC054521DSC05490-01 20161111_091047-01