Itsenäisyyspäivän juhla 2020

Munkkiniemen yhteiskoulun itsenäisyyspäivän juhlaa viettiin perjantaina 4.12.2020. Koronan aiheuttamista poikkeusoloista johtuen ennakkoon kuvattua juhlaohjelmaa kokoonnuttiin katsomaan oman luokan kesken. Etäopetuksessa olevien lukiolaisten oli mahdollista seurata juhlaa kotioloista omilta koneiltaan.

Juhlatunnelmaa ei näinkään toteutetusta tilaisuudesta puuttunut. Uudet ylioppilaat olivat saaneet todistuksensa jo aiemmin aamupäivällä. Varsinainen juhla alkoi perinteisesti lippuseremonialla, jonka jälkeen luettiin Vapauden viesti – nyt jo 20 kerran. Tutut seitsemän veljestä eteläisestä Hämeestä – jotka tänä vuonna ovat päässeet kunnioitettavaan 150 vuoden ikään – uhosivat vanhaan tapaansa, kunnes löysivät (toivottavasti!) itsensä ja tiensä sivistyksen ääreen.

Myös rehtori Aki Holopainen käsitteli nähtyä näytelmää, nostaen Aleksis Kiven klassikkoromaanista esiin sen kestävän teeman ja sanoman: vaikeuksien kautta voittoon. Veljesten kehitystarina kuvaa sitä, kuinka toisiamme tukien selätämme esteet ja voitamme vaikeudet. Koulussa kehitystarina kulkee alakoululaisesta ylioppilaaksi, ja toisaalta myös kansakuntana kehitymme; rinta rinnan, vastoinkäymisten kautta voittoon.

– Suomi on vakiintunut demokratia ja pohjoismainen hyvinvointivaltio. Silti kohtaamme kansakuntanakin haasteita, joissa tarvitsemme vieraan apua – ilmastonmuutos, terrorismi, korona. Silti jokaisen on tehtävä oma henkilökohtianen osansa tässä tarinassa.

Koulumaailmassa uudet ylioppilaat ovat tietenkin tämän päivän sankareita, mutta sen lisäksi puheessa nostettiin esiin kaikki ne arjen sankarit, kuten esimerkiksi sairaanhoitohenkilökunta, koululaiset ja opiskelijat, kaupan henkilökunta sekä vaikapa bussi- ja raitiovaunukuljettajat, jotka maatamme pitävät liikkeessä näinä poikkeusaikoina.

Rehtorin puheen jälkeen juhla päättyi Maamme-lauluun.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

KN