Iso-Britannian konservatiivinpuolueen lordi Richard Balfe: ”EU on Euroopan paremman tulevaisuuden keskeinen tekijä”

Munkan YT-linjan ryhmä osallistui osana Ambassador School -toimintaamme Euroopan parlamentin Suomen toimiston isännöimään rennon arvokkaaseen keskustelutilaisuuteen Kampin Eurooppa-salissa.

Tiistaina 5. marraskuuta järjestetyssä tapahtumassa Euroopan parlamentin entisten jäsenten yhdistyksen parikymmenhenkinen edustajadelegaatio tapasi osana Suomen vierailunsa ohjelmaa pienen joukon suomalaisia lukio- ja yliopisto-opiskelijoita EU:n nykytilaa ja tulevaisuutta koskevan näkemystenvaihdon merkeissä.

Osa Suomen päättymässä olevaan EU-puheenjohtajuuskauteen liittyvän vierailun parlamentaarikoista oli vuoden 1979 ensimmäisissä vaaleissa valittuja Euroopan parlamentin jäseniä. Tilaisuuden puheenjohtajan ja moderaattorin tehtävää hoiti vuosina 1979-2004 europarlamentaarikkona toiminut Iso-Britannian ylähuoneen jäsen lordi Richard Andrew Balfe (konservatiivipuolue). Isäntämaan MEP-alumnien edustuksesta vastasivat eduskunnan EU-valiokuntana toimivan suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (The Greens) sekä Henrik Lax ja Kyösti Virrankoski (ALDE).

Yhteiskunta- ja talouslinjan ensimmäisen vuoden opiskelija Vera Väresmaa tiivisti kokemuksen lukiolaisen näkökulmasta seuraavasti:

”Mahdollisuus osallistua tällaiseen tilaisuuteen oli ainutkertainen. Eurooppa-salissa vallitsi rento tunnelma ja opiskelijan näkökulmasta oli mukavaa keskustella Euroopan tulevaisuutta koskevista vakavista ja ei niin vakavista aiheista. Keskusteluosuuden aikana opiskelijat ja entiset europarlamentaarikot (MEP:it) nostivat esille monia tärkeitä tulevaisuuden kysymyksiä: mm. ilmastonmuutos, EU:n laajeneminen ja demokratian edistäminen jäsenvaltioissa. Keskustelua syntyi myös siitä, ovatko nuoret tarpeeksi tietoisia Euroopan Unionin toiminnasta ja tavoitteista. Entisten MEP:ien mielipiteiden ja näkemyksien kuuleminen oli ajatuksia herättävää ja mielenkiintoista.”  

Vera Väresmaa 1C

 

 

 

SM