FT ja suomen kielen dosentti, yliopisto-opettaja Kimmo Svinhufvud: ”Ole kiinnostunut siitä mistä kirjoitat”

Keskiviikkona 27.4.2022 lukiolaiset keskittyivät kuuntelemaan Suomen Tietokirjailijat ry:n tietokirjailijavierailua. Yliopisto-opettaja Kimmo Svinhufvud nimittäin kertoi kiinnostuneelle yleisölle asiasta, jota me jokainen harjoitamme opiskelumaailmassa päivittäin: kirjoittamisesta. Kimmo Svinhufvud toimii päätyönään äidinkielen yliopisto-opettajana Helsingin yliopistossa, ja hän on koulutukseltaan filosofian tohtori. Svinhufvud on suomen kielen dosentti. Sekä yo-sensori.

Kimmo Svinhufvud aloitti sillä, miten hänestä tuli kirjailija ja nimenomaan tietokirjailija. Ja mitä hyviä puolia on siinä, että kirjoittaa juurikin tietokirjallisuutta. Svinhufvudilla on kirjoitettuna jo viisi kirjaa, ja kuudes on työn alla. Kuvan kolme teosta löytyvät koulunkin kirjastosta.

Yliopisto-opettaja Svinhufvud korosti sitä, että kirjoittamisen taito on ihmiselle erittäin tärkeä. Esimerkiksi yliopistossa opinnot suoritetaan ensisijaisesti kirjoittamalla: ”Ei riitä, että osaa. Pitää myös osata kirjoittaa osaamisestaan.”

Koulussa opitaan hänen mukaansa tärkeitä perusasioita: käyttämään lähteitä, tajutaan yhteys luku- ja kirjoitustaidon välillä sekä opitaan valmiiksi tekemisen taito. Kuitenkin: jatko-opinnoissa lähteitä vaaditaan enemmän, vastaan tulee lisää eri tekstilajeja, kirjoitusprosessit ovat pitkiä ja tekstin virhevastuu alkaa jäädä kirjoittajalle. Ja on tulevaisuuden oma ala mikä vain, aina saa kirjoittaa: ”Nykyään on harvoja ammatteja, joissa ei tarvitsisi kirjoittaa. Kaikki joutuvat kirjoittamaan.” Vähintäänkin verkkokirjoittaminen on tätä päivää alalla kuin alalla. Ja on esimerkkejä siitä, että jos kaksi muuten tasaväkistä hakijaa kisaa samasta työpaikasta, paremmin kirjoittava todennäköisesti pestin saa.

Mutta ei hätää! Kirjoittamistakin voi harjoitella! Luo kirjoittamiseen omannäköinen suhde: mieti missä olet hyvä, mitä pitää kehittää. Muista, että oppiminen ei lopu samalla kuin koulu. Googlaa, mitä tarkoittaa substantiivitauti ja koita parantua.

Ja lopuksi kuumimmat vinkit ylioppilaskirjoituksiin, suoraan sensorilta: Lue paljon, sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Tutustu arviointimatriisiin ja selvitä mitä parhaisiin arvosanoihin vaaditaan. Opettele ”toisaalta mutta toisaalta” -asenne maailman peruslähtökohdaksi: älä ole liian mustavalkoinen. Asiat harvoin ovat sitä.

Ja lopuksi: kirjoittamisessa auttaa se, että – kirjoittaa. Ja lukee. Kirjoittamista täytyy vain tehdä.

 

 

 

 

KN