Flooran päivän konsertissa Soivat Sanat

Perinteinen Flooran päivän konsertti pidettiin Munkkiniemen yhteiskoulun juhlasalissa 13.5.2019. Konsertissa soittivat ja lauloivat Munkkiniemen yhteiskoulun, Munkkiniemen ja -vuoren ala-asteiden, Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun ja Länsi-Helsingin musiikkiopiston oppilaat. Tänä vuonna konsertin teemana oli Lukeva koulu ja Lukuliike koulussa -hengessä lukeminen ja kirjallisuus.

Konsertin aloitti alakoulujen kuorojen runo-, loru- ja aapisperinteestä ammentavat esitykset. Sanoista vastasivat Tuula Korolainen Lukutoukkineen ja Risto Rasalla Toukka tiskasi. Aleksis Kiven runo Laulu oravasta taas on innoittanut useampiakin säveltäjiä: kuulimme näytteet Aapo Similältä, Harri Saksalalta ja Kaj Chydeniukselta.

Musiikkiopisto puolestaan tunnelmoi Zachris Topeliuksen Adalminan helmen sekä Joy MacAlisterin runon parissa. Adalminan helmessä soivat lasten omat sävelet ja sanat. Ranskalais-suomalainen koulu kertoi ystävyydestä ja siitä, kuinka he lähettävät maailmalle mustekynän ja pienen valkoisen lehtiön, johon voimme kirjoittaa kauneimmat lapsuusunelmamme – ja unelmistaan, niistä on tärkeää pitää kiinni.

Käännösrunouden jälkeen Munkkiniemen yhteiskoulun musikantit räppäsivät nykyrunoutta Asan lyriikoilla, sekä kulkivat Mika Waltarin jalanjäljissä Sinisessä yössä eksotiikkaa etsien eurooppalaisilla raiteilla.

Päivän ehdottomasti korvaantarttuvin kappale kertoi Johan Ludvig Runebergista, joka kaikkien kirjoituspuuhien päälle piti aina ansaitun paussin: ”Maamme-laulun kirjoitti, Vänrikki Stoolin kirjoitti, nimensä allekirjoitti ja sitten joi torttukahvit” (Markus Lampela).

Flooran päivä konsertti oli hieno läpileikkaus kirjallisuuteen ja siihen, kuinka kirjailijoiden sanat saadaan soimaan. Itseoikeutetusti tilaisuus päättyi Runebergin runoon, Maamme-lauluun.

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää Flooran päivän perinteistä: almanakka.helsinki.fi/fi/publikationer/blogi/447-flooran-paiva-ylioppilaiden-kevainen-juhlapaiva.html

Konsertin voi katsoa osoitteessa https://youtu.be/t2RVMelREIA

VSa & KN