Finska Ångfartygs Aktiebolagin shakkikerhon kiertopalkinto – mikä on ollut pokaalin reitti Munkkaan?

Munkkiniemen yhteiskoulussa on ollut mystinen pokaali, josta kukaan ei ole tiennyt mistä se on tullut ja miksi tai keneltä. Pokaalin kaiverrusten lähempi tutkiminen ei ole sekään palkinnon liikkeitä liiemmälti valaissut.

Pokaalissa esiintyvä lyhenne FÅA on nimittäin avattuna Finska Ångfartygs Aktiebolag, suomeksi Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiö. Intendentti Timo Kunttu Kansallismuseon Merimuseosta vahvisti FÅA-tulkinnan 5.3.2020 sähköpostitse asiaa ja pokaalin mahdollista historiaa tiedusteltaessa: ”Mielenkiintoinen kysymys ja esine!” Laivahistorian harrastaja Sami Koski taas muistutti samana päivänä, että Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiöhän tunnetaan nykyään nimellä Tallink Silja Oy.

Kansalliskirjastosta löytyy vuodelta 1968 kyseisen yhtiön kyseisen shakkikerhon juhlajulkaisu: FÅA schack 1927-1967: (Festskrift utg. av FÅA:s [Finska ångfartygs aktiebolaget] schack-klubb). Julkaisusta käy ilmi, että FÅA:n shakkiklubi on perustettu vuonna 1927. Yrityksen johtaja Henrik Ramsay on aikoinaan lahjoittanut klubin ensimmäisen kiertopalkinnon. Otteluita käytiin tiuhaan sekä yhtiön sisällä ”jäsentenvälisenä” että puulaakiotteluina muita firmoja vastaan. Erilaisia kierto- ja muita palkintoja on Finska Ångfartygs Aktiebolagissa kiertänyt ja annettu vuosikymmenien saatossa runsaasti – ja tämä Munkkaan päätynyt pokaali siis lienee yksi niistä.

Tähän meidän hallussamme olevaan pokaaliin shakkivuosien 1961 ja 1962 kaiverretut nimet ovat – juhlajulkaisuun pohjaten – Vidar Lindfors, Carita Wendt ja Lars Enlund. Koulun matrikkelista ei näitä nimiä löydy.

Jos joku tietää lisää juuri tämän pokaalin reiteistä Munkkiniemen yhteiskouluun tai vaikkapa oheisten nimien yhteydestä Munkkaan, koulun informaatikko ottaa mielellään asiasta vastaan lisätietoja.

 

 

KN