Fashion Business -opintomatka Firenzeen 2024

Perjantaina 3.5. Fashion Business -kurssilaiset heräsivät aikaisin lentokentälle. Määränpäänä oli Italian historiallinen kaupunki Firenze. Se tunnetaan erityisesti korkealaatuisista nahkatuotteistaan sekä tekstiiliteollisuudestaan. Monet huippumuotibrändit ovat peräisin Firenzestä tai ovat saaneet inspiraationsa kaupungin taiteesta ja historiasta.

Firenzen tuomiokirkko

Ensimmäisenä päivänä suuntasimme katsomaan keskustassa sijaitsevaa Cattedrale di Santa Maria del Fiorea eli Firenzen tuomiokirkkoa. Kirkon kauniit valkoiset seinät, hienot yksityiskohdat ja seinämaalaukset tekivät meihin suuren vaikutuksen. Tuomiokirkon rakentaminen alkoi vuonna 1296 ja se valmistui 1400-luvun lopussa. Katedraali on omistettu Neitsyt Marialle ja edustaa goottilaista arkkitehtuuria.

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio on Arno-joen ylittävä silta. Se on yksi kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä ja vanhimmista silloista. Sen historia ulottuu antiikin Rooman ajalle, vaikka nykyinen ulkoasu onkin keskiajalta. Ponte Vecchiolla on useita arvostettuja koru- ja kultasepänliikkeitä ja saimme ihastella säteileviä näyteikkunoita.

Palazzo Pitti

Museopäivänä moni Fashion Business -kurssilainen vieraili Palazzo Pittin kolmessa näyttelyssä. Palatsin rakennutti 1400-luvun puolivälissä Luca Pitti osoittaakseen oman sukunsa suuruutta ja vaurautta. Palatsi on sen jälkeen ollut useassa eri käyttötarkoituksessa, kuten Italian kuningashuoneena sekä Toscanan suurhallintokeskuksena. Palazzo Pittissä on Royal Apartments eli Italian vanha kuningashuone. Näyttelyssä pääsi kiertämään monia upeita huoneita, joiden seinät ja katto olivat täynnä taidemaalauksia, freskoja ja kristallikruunuja. Kuningashuoneen jälkeen siirryimme pukumuseoon, jossa oli tarkoin valittuja muotikappaleita eri vuosikymmeniltä. Viimeisenä Palazzo Pittissä vierailimme vehreässä Boboli puutarhassa.

 

Marangoni

Maanantain ohjelmassa oli vuorossa maailmankuulu muotikoulu Marangoni. Se aloitti toimintansa vuonna 1935 ja pitää laadukasta muodinopetusta ylpeytenään. Meille kerrottiin muotikoulun yhteyksistä luksusbrändeihin kuten Fendiin, Pradaan ja Gucciin. Esittelyn lopuksi saimme kattavan tutustumiskierroksen koulun tiloihin.

 

Ferragamo museo

Maanantain ohjelma jatkui Ferragamon kenkämuseoon tutustumisella. Pääsimme opastetulle kierrokselle, jossa saimme syventyä Salvatore Ferragamon uraan ja henkilökohtaiseen elämään. Museo sijaitsee Firenzen keskustassa aivan Ponte Santa Trinitan vieressä. Se on perustettu vuonna 1995 eli 35 vuotta Ferragamon kuoleman jälkeen. Museossa on esillä Ferragamon tuotannon alkuperäisiä kappaleita uran alkuvaiheesta aina viimeisiin elinvuosiinsa asti. Suurin osa esillä olevista kengistä on korkokenkiä, koska niiden suunnittelu oli hänen intohimonsa.

 

Flea markets

Vierailimme Santo Spiriton nahka- ja vintagetorilla. Firenzessä on pitkä ja värikäs nahkan historia ja sen myynti on vain kasvanut vuosien aikana. Nahkantuotannon suosio johtuu kaupungin ympärillä olevista laitumista ja Arno-joesta saatavasta vedestä. Yhden nahkatakin tuottaminen vaatii noin 30 000 litraa vettä. Torilla saimme ihailla lähes loputonta määrää nahkatakkeja, -vöitä ja -laukkuja.

Fashion/vintage tour

Saimme kahdelta paikalliselta naiselta fashion- ja vintagekierroksen Firenzessä. Kävimme esimerkiksi Humanan vintageliikkeessä, paikallisten suosimalla torilla ja antiikkiliikkeessä. Niistä löysimme merkkituotteita, mutta myös vähemmän tunnettuja brändejä. Vintage ei ole vain käytettyjä tai kuluneita vaatteita vaan useita vuosikymmeniä sitten tehtyjä tuotteita. Vierailimme kierroksen lopussa mosaiikkipajalla, jossa meille kerrottiin taiteen tekemisen vaativuudesta. Toinen oppaista painotti kestävän kehityksen tärkeyttä ja kertoi päätyneensä ’’personal shopperiksi’’ edistääkseen tietoisuutta laadukkaista ja kestävistä vaatteista.

 

Gucci Garden

Vintage tourin jälkeen Fashion Business -kurssilaiset vierailivat Gucci museossa. Saimme vapaasti tutustua museon eri huoneisiin. Näytillä oli Guccin laukkuja, asukokonaisuuksia ja digitaalista taidetta. Sisustuksessa oli hyödynnetty paljon peilejä, mikä teki tilasta mielenkiintoisen ja vaikuttavan. Museon alakerrassa sijaitsi ainutlaatuinen Gucci Garden kauppa. Sieltä oli mahdollisuus ostaa kyseiselle kaupalle eksklusiivisia Gucci Garden tuotteita. Valikoimassa oli tuttuja siluetteja eri värimaailmalla ja Gucci Gardenin logolla. Kaupassa kuvaaminen oli kiellettyä, koska tuotteita ei ole esillä missään muualla maailmassa.

Retkipäivä

Keskiviikkona vuorossa oli retkipäivä. Fashion Business -delegaatio suuntasi junalla kohti aurinkoista Forte dei Marmia. Kaupunki on monien italialaisten suosima lomakohde noin 1,5 tunnin päässä Firenzestä. Forte dei Marmi on tunnettu sen neljän kilometrin pituisesta hiekkarannasta ja marmorikaivoksista. Ensimmäisenä kävimme kiertämässä FDM-Markettia Piazza Marconilla. Marketti oli täynnä kauppiaita, joilla oli pöydillään myynnissä esimerkiksi vaatteita, koruja ja nahkaa. Kiertelyn jälkeen saimme vapaasti nauttia rantamaisemista. Vapaa-ajan jälkeen matkamme jatkui junalla kohti Pisaa. Siellä näimme myös maailmankuulun Pisan kaltevan tornin.

 

Polimoda

Matkan viimeisenä päivänä pääsimme vierailemaan Polimodassa. Se on erittäin arvostettu kansainvälinen muotikoulu, joka tarjoaa muodin perus- ja maisteritutkinnon sekä kausikursseja. Meidät toivotti tervetulleeksi tunnettu muotisuunnittelija Massimiliano Giornetti, jonka jälkeen ääneen pääsi professori Fiona Petroni. Hän kertoi meille laajemmin opiskelusta ja hakuprosessista Polimodaan. Luennon jälkeen saimme avartavan kierroksen koulun tiloihin ja pääsimme näkemään opiskelijoita työn touhussa. Päivä huipentui Munkkiniemen yhteiskoulun alumnin Sandra Koreneffin tapaamiseen. Hän kertoi meille opiskelustaan Polimodassa. Koreneffin haastattelun voi löytää koulun sivujen 10 kysymystä palstalta.

Perjantaina 10.5. Fashion Business -kurssilaiset suuntasivat aikaisen herätyksen jälkeen raitiovaunulla kohti lentokenttää. Saimme viimeisen kerran ihailla Firenzen historiallista maisemaa ja nauttia hetken Italian auringosta. Väsyneinä, mutta tyytyväisenä lähdimme takaisin kohti Suomea. Viikon aikana opimme paljon muodista ja sen tuomasta arvosta Italialle. Kiitos kaikille vierailukohteiden yhteyshenkilöille ja matkanjohtajille.