Fashion Business -kurssilaiset tutustumassa Ioncell-menetelmään

Perjantaina 10.3.2023 Fashion Business -kurssin opiskelijat pääsivät vierailemaan Aalto-yliopiston Biotuotteiden ja biotekniikan laitoksella.

Aallon tohtoritutkija Helena Sederholm piti meille luennon muodista ja ilmastonmuutoksesta sekä siitä, mitä tähän liittyvää Biojalostamot-tutkimusryhmä Aallossa tekee. Heidän tutkimusryhmänsä keskittyy lignoselluloosapohjaisten raaka-aineiden fraktiointiin, johon kuuluu mm. selluloosan jalostus ja sen muuntaminen tekstiilikuiduksi. Menetelmää, jolla tekstiilikuitua valmistetaan, kutsutaan Ioncelliksi. Tämä on Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämä menetelmä, jolla voidaan valmistaa laadukasta tekstiilikuitua selluloosapitoisista jäte- ja sivuvirroista, kuten esimerkiksi puusta tai tekstiilijätteestä.

Ioncell-menetelmä on merkittävästi ympäristöystävällisempi kuin puuvillan tai viskoosin tuotanto. Ainoat kemikaalit, joita prosessissa käytetään, ovat myrkytön ioninen neste sekä vesi, jotka neki voidaan prosessissa kierrättää. Myös Ioncell-kuidusta valmistetut tuotteet voidaan käytön jälkeen kierrättää uudelleen samassa prosessissa ilman kuidun laadun heikkenemistä.

Pääsimme vierailun lopuksi itsekin näkemään koneita, joilla tätä tekstiilikuitua tehdään. Ja saimme tutkia materiaalia eri työvaiheissa. Tulevaisuutta varten on tärkeää, että löydetään uusia ja kestävämpiä tapoja tuottaa vaatteita ja oli hienoa päästä oppimaan taas uutta!

Kiitos Aalto-yliopistolle ja Helena Sederholmille vierailusta!

Sara Koivulehto 2B

 

 

 

 

 

NK