EXCELSIOR!

Luentosali täyttyi tiistaiaamupäivällä 11. huhtikuuta ääriään myöten, kun upseerikokelas Konsta Holopainen kertoi palveluksestaan laskuvarjojääkärikoulussa. LJK tarjoaa Rajavartiolaitoksen erikoisjääkärikoulutuksen ja Merivoimien taistelusukeltajakoulutuksen ohella vaativinta varusmieskoulutusta, jota Puolustusvoimilla on tarjota nuorille miehille ja naisille. Menestyksellisesti suoritettu varusmiespalvelus mainituissa joukko-osastoissa mahdollistaa ammattisotilaan uran erikoisjoukoissa.

Naisten hakeminen laskuvarjojääkäriksi on täysin mahdollista, mutta rankat fyysiset vaatimukset pääsykokeissa ja kovat tasokokeet palveluksen edetessä ovat kova kynnys pronssisten siipien saavuttamisessa. Upseerikokelas Holopainen kertoi hänen palveluserästään (komppania) puolen tusinan joutuneen keskeyttämään erilaisten palveluksesta aiheutuneiden vammojen vuoksi. Kokelas kertoi kuitenkin, ettei palvelukseen sisäänpääsyyn tarvitse olla mikään teräsmies. Motivaation pitää kuitenkin olla kohdallaan. Itsellään kokelaalla on jalkapallotausta. Pääsykokeissa korostuu juoksukunnon osuus. Uintia ja hiihtoa on varsinkin helsinkiläisten nuorten syytä harjoitella.

Seuraavassa muutamia tilaisuudessa esitettyjä yleisön kysymyksiä ja kokelaan vastauksia:

Kysymys: Millaisia eväitä elämään olet saanut rankasta palveluksesta?

Vastaus: Työmoraali on nyt ihan eri tasolla. En enää epäröi mennä epämukavuusalueelle vaikkapa opinnoissani. Luonnossa selviytymisen taidot ovat kehittyneet. Lisäksi olen saanut elinikäisiä ystäviä. Henki Utissa on erinomainen.

K: Millaiset ovat rankimpia kokemuksia palvelusaikana?

V: Tasokoe 1 oli erittäin vaativa. Yksin pimeässä metsässä, märissä vaatteissa ja kylmissään ei ole henkisesti helppoa.

K: Entä voisitko nostaa esiin jonkun kohokodan palveluksesta?

V: Kyseisen tasokokeen jälkeen palvelustovereiden kanssa saunassa oli hieno tunnelma.

PS