Esittelyssä lukion e-urheilujoukkue: hyvältä e-urheilijalta vaaditaan paineensietokykyä ja rauhallisuutta, nopeaa päättelykykyä sekä rohkeutta, asennetta ja itsekritiikkiä

Munkkiniemen yhteiskoulussa on vahvat urheiluperinteet, ja etenkään koripalloa ei voi ohittaa Munkasta ja urheilusta puhuttaessa. Mutta tiesitkö, että Munkkiniemen yhteiskoulussa on myös e-urheilujoukkue! Liikunnanopettaja Mika Riissanen kertoi, että joukkueen muodostavat Eero Savilahti, Fredi Salminen, Otto Oikarinen, Johannes Oittinen, Max Tavaila (joukkueen kapteeni), Joonas Artiga ja Wille-Ilmari Laitinen. Valmentajana toimii matemaattisten aineiden opettaja Janne Rantanen ja joukkueen johtajana Mika Riissanen. Joukkue on perustettu syksyllä 2019.

Huhtikuussa viikolla 15 muutama joukkueen jäsen vastaili sähköpostitse etäopetuksen lomassa e-urheilujoukkueemme kuulumisiin.

Missä mennään nyt; ts. mikä on joukkueenne tämän hetkinen sijoitus ja tavoite?

Eero Savilahti 1A (ES): CS-joukkueemme pääsi alkulohkosta jatkoon. Lohkossamme oli meidän lisäksemme Euran lukio, Vääksyn lukio ja Laukaan lukio, joista voitimme Euran (16-4) ja Vääksyn (16-3). Nyt olemme Top 16 -vaiheessa ja ensi sunnuntaina 12.4. pitäisi suunnitelman mukaan olla ensimmäinen jatkopeli. Omalla kohdallani tavoite olisi päästä Top 8 -vaiheeseen, ja siitä eteenpäin kaikki on pelkkää plussaa.

Fredi Salminen 1A (FS): Tietysti tästä vaiheesta eteenpäin pääseminen olisi hienoa, eli edetään nyt vaihe kerrallaan! Pelinimeni on muuten FrontSider.

Max Tavaila 1D (MT): Pelaamme siis lukioliigassa.

Mika Riissanen: Kyseessä on Munkan lukion historian ensimmäinen e-sports-joukkue. Tässä on historian lehtien havinaa! Mielestäni on tärkeää olla mukana myös e-urheilussa, sillä kyllähän se vaikuttaisi olevan tulevaisuuden lajeja.

Kertokaa asiasta tietämättömälle lisää kilpailuista: miten, kuinka usein ja missä ”lajissa/pelissä” kilpailette?

(ES): Pelaamme Counter Strike Global Offensive -nimistä peliä, jossa tarkoituksena on käytännössä ampua vastustajajoukkueen pelaajat ja niin ollen voittaa kierroksia. Pystymme kaikki pelaamaan ihan omista kodeistamme nettiyhteyden välityksellä. Pelinimeni on Lehmunen. Sillä ei ole sen suurempaa tarinaa. Se on vain tullut jäädäkseen!

(FS): Ja tarkemmin: pelissä pelaa vastakkain kaksi viiden hengen joukkuetta, joilla molemmilla on omat tavoitteensa. Vastakkain ovat terroristit ja poliisit. Puolia vaihdetaan pelin puolessa välissä. Kilpailullisessa tilassa terroristi-puolen tarkoitus on räjäyttää pommi, ja poliisi-puolen tarkoitus on pysäyttää terroristit ennen kuin pommi räjähtää. Useimmat kisat pelataan netissä, ja kisoja järjestetään satunnaisesti. Isommille kisoille järjestetään säännöllisesti oma tapahtuma, jossa pelit pelataan paikan päällä.

(MT): CS:GO = ”taktinen räiskintäpeli”!

Kuva: FS

Kuinka usein ja millä lailla joukkue harjoittelee?

(ES): Vaikka turnauksen palkintona onkin rahaa, ei kyse ole kuitenkaan vielä ”pro”-pelaamisesta. Olemme kuitenkin pelanneet muutaman kerran yhdessä ja olemme hieman miettineet taktiikoita. Yritämme harjoitella pelaamaan mahdollisimman hyvin yhteen. Itse koen, että joukkueemme kaikki jäsenet ovat hyviä ampujia ja harjoittelua vaadittaisiin muihin asioihin.

(FS): Olemme joukkueen kanssa harjoitelleet, mutta meillä ei varsinaisesti ole tiettyä aikataulua. Treenit pelataan silloin, kun kaikille sopii. Treeneissä kokeillaan ja hiotaan erilaisia taktiikoita, joita aiomme käyttää turnauksessa. Mielestäni tällä hetkellä juuri taktiikoiden ja joukkuepelaamisen harjoitteleminen on tärkeää.

(MT): Joukkueen pelaajat pelaavat siis suht’ paljon vain itsekseen; pelinimeni on Radikaali. Muutaman kerran ollaan sovittu jokin arki-ilta, jolloin olemme menneet yhdessä servulle. Treenaaminen tapahtuu siis omalta kotikoneelta, ja henkilöstä riippuen viikon aikana tulee pelattua kahdeksasta tunnista ihan sinne 30 tuntiin viikossa – ja ylikin.

Mitä hyvältä e-urheilijalta vaaditaan?

(ES): Paineensietokykyä ja rauhallisuutta. Näiden lisäksi myös hyvää, nopeaa päättelykykyä tiukoissa tilanteissa. Mielestäni tarvitsee olla myös tarpeeksi rohkea tekemään itsenäisiä päätöksiä pelin aikana ja kertomaan niistä myös tiimitovereille.

(FS): Hyvältä e-urheilijalta vaaditaan tietysti oman pelinsä taidokasta osaamista, mutta mielestäni tätäkin tärkeämpää on asenne. Jos pelin keskellä alkaa harmittelemaan omaa pelaamistaan, pelaaminen kärsii. Pelin voittaminen edellyttää mielestäni hyvää asennetta kaikilta joukkueen jäseniltä. Yksi huonolla päällä oleva pelaaja voi kaataa koko muun joukkueen.

(MT): Hyvältä kilpapelaajalta täytyy hyvän paineensietokyvyn lisäksi löytyä itsekritiikkiä. Pitää olla valmis ottamaan kritiikkiä vastaan ilman että suuttuu.

Nimeä muutama e-urheilijaesikuvasi; kerro myös se, miksi juuri nämä ovat esikuviasi?

(ES): Itse olen aina pelannut ihan pelin viihdearvon vuoksi, eikä haaveenani ole koskaan ollut tulla pro-pelaajaksi. En siis sanoisi kenenkään olevan esikuvani, mutta tykkään esimerkiksi entisestä suomalaisjoukkue ENCE:n pelaajasta Aleksib:sta, joka nykyään edustaa OG nimistä joukkuetta. Pidän hänen pelityylistään ja muutenkin hänen luonteestaan ihmisenä.

(FS): Aleksi ”Aleksib” Virolainen – yksi Suomen parhaista CS:GO pelaajista! Hän pelasi ennen suomalaisen ENCE-joukkueen kanssa ja johti joukkueen suureen menestykseen. Viime syksynä hän sai kuitenkin potkut joukkueestaan, mutta ei antanut tämän pysäyttää itseään. Myöhemmin hän muodosti uuden joukkueen, jonka kanssa hän on myös voittanut vanhan joukkueensa. Hän on esikuvani, sillä hän on pystynyt päihittämään vastoinkäymiset, joita hänen eteensä on tullut. Hän on myös näyttänyt maailmalle, kuinka Suomesta löytyy hyvinkin taidokkaita pelaajia.

Haluaisin mainita myös Astralis-joukkueen – koko joukkue on yksi esikuvistani. Se on todistanut kerta toisensa jälkeen, kuinka tätä peliä pelataan kunnolla. Joukkue on ollut jo pitkään yksi parhaista – ellei jopa paras – joukkue maailmassa. Joukkue on edennyt näin pitkälle taktiikoidensa avulla, mikä osoittaa, että hyvillä taktiikoilla voidaan voittaa raaka taito.

(MT): Kilpapelaamisessa esikuviani ovat muun muassa ruotsalainen Get_Right ja puolalainen Pashabiceps. Molemmat ovat vanhemman polven pelaajia, ja he ovat olleet aina joukkueidensa ykkösnimiä ja pelanneet pitkän uran maailman huipulla.

(MT): Ja vielä pieni kommentti loppuun: tästä saa aina väännön aikaiseksi! Eli onko e-urheilu hyvä nimi kilpapelaamiselle? Mielestäni ei. Tämä saattaa johtua omasta perinteisen urheilun taustastani. Mutta kuten sanottu, tämä on asia josta voi tapella loputtomiin.

Lue lisää e-urheilusta: seul.fi/mita-on-e-urheilu

 

KN & MR