Elmeri Lindholm

1. Opiskelet koulumme yhteiskunta- ja talouslinjalla. Millaista se on ollut ja mikä sai sinut aikanaan hakeutumaan linjalle?

Olen Espoosta, mutta ystävä sai minut hakeutumaan Munkkaan. Yt-linjan opetus on hyvin järjestetty enkä ole katunut sinne hakeutumista. Yt-linja on ollut avain siihen, että olen aktivoitunut viime aikoina yhteiskunnallisesti vielä aiempaa enemmän.

2. Olet ollut järjestämässä mm. Square1- ja WorthMore-tapahtumia. Miten päädyit niihin?

Innostuin ekana vuonna abien järjestämistä tapahtumista ja halusin päästä itsekin mukaan. Projektien avulla olen saanut paljon uusia verkostoja ja tutustunut uusiin ihmisiin, joiden avulla taas olen päässyt mukaan seuraaviin. Olen oppinut valtavasti uutta! On tullut fiilis, että pakko päästä tekemään jotain lisää. Kun juuri nyt ei ole mitään kouluun liittyvää projektia menossa, päätimme ystävieni kanssa lähteä mukaan pyörittämään yhdistystä.

3. Millaista tapahtumien järjestäminen käytännössä on?

Tapahtuman järjestäminen saattaa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta käytännössä huomaa, että asia on oikeasti paljon monimutkaisempi. Tärkeää on tiedottaminen ja asioiden delegoiminen. Koko projekti on kuin suuri palapeli, jossa oppii organisoimista ja hallinnoimista. Koen itse tärkeäksi myös, että ryhmässä on hyvä henki ja ihmiset viettävät myös aikaa keskenään. Luovuus vaatii aikaa.

4. Palasit juuri opintomatkalta Strasbourgista ja Frankfurtista. Millainen matkaohjelma teillä oli?

Ohjelma oli hyvin laaja-alainen. Vierailimme mm. Euroopan parlamentissa ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Kävimme myös Suomen Euroopan neuvoston pysyvässä edustustossa, Euroopan keskuspankissa sekä yhdessä suuressa asianajotoimistossa. Parasta oli nähdä asioita käytännössä ja hahmottaa niiden välisiä yhteyksiä. En olisi ikinä oppinut ymmärtämään EU:n ja muiden instituutioiden toimintaa näin hyvin ilman näitä matkoja.

5. Millainen Yle Uutisluokka –projekti oli?

Päädyin juontamaan Ylen aamu-tv-lähetystä vähän vahingossa. Teimme Euroscola-matkalla yhden haastattelun ja sain myöhemmin yhteydenoton, että haluaisitko tulla aamutelkkariin, kun vedit haastattelun ihan hyvin. Tapanani on sanoa aina kyllä, kun kiinnostava haaste ilmaantuu. Päivä, jolloin pääsin juontamaan, oli yksi elämäni parhaimmista.

6. Mikä oli haastavinta Uutisluokka-projektissa? Entä parasta?

Haastavinta oli pohjatyön määrä. Edellisenä päivänä teimme pohjatyötä uutistiimin kanssa yli 10 tuntia. Ensin ajattelin, että opettelen repliikkejä ulkoa, mutta onneksi en tehnytkään niin, koska niin pystyin reagoimaan tilanteissa ja olemaan luonteva. Kaikki jännitys hävisi itse tilanteessa. Parasta oli koko kokemus. Se, että lähdin mukaan ja uskalsin tehdä jotain tuollaista. Sain paljon positiivista palautetta. Koko kokemus oli ainutlaatuinen.

7. Mitä uutta opit projektissa?

Opin aika paljon lisää media-alasta ja siitä, millaista media-alalla on työskennellä. Opin hallitsemaan jännitystä entistäkin paremmin. Opin tuntemaan uusia ihmisiä ja ymmärsin, miten paljon työtä ja kuinka monen ihmisen työpanoksen kolmen tunnin livelähetys vaatii. Kynnys ottaa vastaa entistä suurempia haasteita madaltui entisestään.

8. Missä näet itsesi 10 vuoden kuluttua?

Aika hankala kysymys… Toivon näkeväni itseni yliopistosta valmistuneena. Olen haaveillut kauppakorkeasta, valtsikasta, kadettikoulusta ja miksei media-alastakin. Myös politiikka ja yrittäjyys kiinnostavat minua. Voisi myös olla hienoa työskennellä esimerkiksi Saksassa tai Sveitsissä.
Toivon, että olen kymmenen vuoden kuluttua löytänyt sen, mitä haluan tehdä ja mikä kiinnostaa minua eniten. Kun olen kiinnostunut jostakin ja pidän siitä, olen valmis tekemään vaikka kuinka paljon töitä sen eteen.

9. Mitä haluat oppia seuraavaksi ja missä haluaisit kehittyä?

Haluaisin kehittyä keskustelijana ja oppia argumentointitaitoja. Haluaisin oppia vielä enemmän tavoitteellista projektityöskentelyä ja kehittyä työnohjaajana, ns. mentorina. Haluaisin kehittyä tietysti myös paremmaksi ihmiseksi. Parempi kielitaitokaan ei olisi pahitteeksi. Tavoitteeni on oppia joka päivä jotain uutta!

10. Millaisia terveisiä haluaisit lähettää tuleville lukiolaisille ja uusille yt-linjalaisille?

Kannattaa ihan oikeasti tehdä ne läksyt ajallaan heti lukion alusta alkaen. Lähestykää asioita avoimin mielin, lähtekää mukaan vierailuille ja katsokaa rohkeasti asioita eri kulmista. On tärkeää, että hallitset kaikkea vähän, mutta joistain asioita on hyvä tietää vielä enemmän. Kun lähtee rohkeasti mukaan ja laittaa itsensä epämukavuusalueelle, voi aueta uusia ovia. Virheitä ei kannata pelätä! Aki Riihilahden sanoin: ”Kun kaadut, kaadu aina eteenpäin!”