”Ei mitään standardilöpinää ilmastonmuutoksesta”

Ryhmä ilmasto- ja ympäristöasioista kiinnostuneita Munkan oppilaita ja opiskelijoita osallistui keskiviikkona 24.4.2019 Antero Vartian Compensate-säätiön julkistustilaisuuteen Helsingin yliopiston juhlasalissa.

Tilaisuuden juontanut Heikki Paasonen totesi heti alkuun, että tällä kertaa tulossa ei olisi mitään standardilöpinää ilmastonmuutoksesta, vaan konkretiaa siitä, kuinka ilmastonmuutosta voidaan alkaa pysäyttää.

 

 

 

Vuoden munkkalaisen 2018 Antero Vartian missio on selkeä: jokaisen ihmisen on otettava vastuu ilmastosta ja maapallon tulevaisuudesta. Nyt. Vastuuta ei voida – eikä ole aikaa – siirtää enää pelkästään muille, kuten esimerkiksi valtioille tai yrityksille. Enää ei ole aikaa odottaa, että aina niin suosittu ”joku muu” hoitaisi asian. Tärkeintä ilmastonmuutoksen vähentämiseksi on päästöjen radikaali vähentäminen. Vartian perustaman Kompensäätiön ideana on, että tavallinen yksittäinen ihminen voi kompensoida hiilijalanjälkeään.

– Hiilineutraalius ei enää riitä, meidän tulee olla hiilinegatiivisia, Vartia painotti. Me munkkalaisethan kuulimme Kompensäätiöstä ensimmäisen kerran jo tammikuussa ja tiesimme näin ollen jo hyvin säätiön tarkoitusperistä.

Antero Vartian kompensaation idea on se, että normaaliin kuluttamiseemme lisättäisiin automaattisesti kompensaatiomaksu, rahasumma, joka sitten käytettäisiin puiden istutukseen. Mikrotransaktio on avointa rahansiirtoa kuluttajalta yritykselle ja yritykseltä valitulle säätiölle, joka huolehtii hiilinielujen lisäämisestä planeetallemme.

– Mikä tahansa mikä aiheuttaa päästöjä, sitä voidaan kompensoida. Kompensaatio auttaa meitä myös paremmin näkemään hiilijalanjälkemme, ja sitä kautta se auttaa meitä tekemään kestävämpiä valintoja.

 

 

 

 

 

 

Markku Kulmala (professori, Helsingin yliopisto) valotti tilaisuudessa ilmastonmuutoksen tieteellistä puolta. Hänen mukaansa ilmasto lämpenee liian nopeasti, ja olemassa olevaa hiiltä pitää saada ilmakehästä pois. Keskeistä näissä toimissa on datan keräys ja tiedon analysointi päätösten tueksi. Kulmalan mukaan triangelin hiilinielut <–> todentaminen <–> kompensaatio on toimittava luotettavasti ja niin, että hiilinielut saadaan päästöjä suuremmiksi:

– Tarvitsemme tarkkoja havaintoja ja johtajuutta.

 

 

Tämän kevään abiturientti Roosa Laakso (Nuorten agenda 2030) piti tilaisuuden loppupuolella, ennen kuin yritysten oli vuoro kertoa tekemistään ympäristöteoista ja lupauksistaan, koskettavan, nostattavan ja tunteisiin menevän puheen siitä, kuinka ilmastonmuutoksessa on kyse nimenomaan nuorten tulevaisuudesta; kuinka nuorille on annettava mahdollisuus vastuunkantamiseen:

– Voimme aina rakentaa uuden Notre Damen, mutta emme saa uutta maapalloa.

 

 

Lopuksi Antero Vartia painotti ja kiteytti kahden tunnin annin koko sydämellään:

– Mikään ei oikeuta meitä lisäämään hiilidioksidin määrää ilmassa. Antakaa ihmisille mahdollisuus kantaa vastuunsa.

Lue lisää:

yle.fi/uutiset/3-10747435

www.uusisuomi.fi/kotimaa/278281-antero-vartia-avasi-suunnitelmansa-saatio-rakentaa-paastokorvausjarjestelmaa

www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mita-jos-korvaisit-ostostesi-aiheuttamat-paastot-heti-kassalla-tallainen-on-ainutlaatuinen-suomalainen-compensate/7378048

KN