Aki Holopainen on Vuoden munkkalainen 2019

Munkkiniemen yhteiskoulun senioriyhdistyksen eli Munkan alumniyhdistyksen vuosittain valitsema Vuoden munkkalainen julkistettiin 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi juhlaillallisilla Kalastajatorpalla lauantaina 17.11.2018. Paikalla oli julkistusta kuulemassa noin 650 koulun alumnia. Vuoden munkkalainen 2019 on Munkkiniemen yhteiskoulun rehtori, kouluneuvos Aki Holopainen.

Vuoden munkkalaisen palkinnon, Munkki-patsaan, tilaisuudessa Kalastajatorpan Pyöreän salin lavalla luovuttivat Holopaiselle väistyvä Vuoden munkkalainen 2018 Antero Vartia ja alumniyhdistyksen puheenjohtaja Antti Kaihovaara.

Aki on koulun ylioppilas vuosimallia 1982. Yhteydet kouluun säilyivät opiskeluaikana muutamien sijaisuuksien avulla, ja historian ja yhteiskuntaopin opettajaksi Munkkiniemen yhteiskouluun Aki pääsi vuonna 1986. Koulun rehtoriksi Aki Holopainen valittiin Jorma Rytkösen jäätyä eläkkeelle vuonna 1998.

Koulumme ja yleisesti yksityiskoulujen asioita ja asemaa Aki Holopainen on ollut aktiivisesti parantamassa yksityiskouluja edustavissa järjestöissä. Aki oli Yksityiskoulujen Liitto ry:n toiminnanjohtajana vuosina 1996–2005 ja on ollut puheenjohtajana vuodesta 2005 alkaen. Helsingin yksityisoppikoulut ry:n hallituksen jäsenenä Aki oli vuosina 2000–2003 ja on ollut puheenjohtajana vuodesta 2004 alkaen.

Munkkiniemen yhteiskoulu on keskeinen tekijä seutukunnallaan Munkinseudulla. Monet alueen järjestöt ja taloyhtiöt käyttävät kokouksiinsa ja tapahtumiinsa koulun tiloja. Liikuntasalia käyttävät ahkerasti etenkin alueella merkittävää juniorityötä tekevät koripalloseurat. Muiden tehtäviensä ohella Aki Holopainen toimii myös Munkkiniemen säätiön puheenjohtajana.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Aki Holopaiselle kouluneuvoksen nimen ja arvon 19.12.2014.

Munkkiniemen yhteiskoulun senioriyhdistys eli alumniyhdistys on valinnut Vuoden munkkalaisen vuodesta 2001 lähtien. Vuoden munkkalaisen kunniamaininnan voi saada Munkkiniemen yhteiskoulun seniori, jolla on erityisiä ansioita yhteiskunnallisesti ja joka osoittaa hyvää Munkka-henkeä ja on valitsijoiden arvion mukaan muuten tehtävään sopiva ja tittelin arvoinen. Aki Holopainen täyttää kirkkaasti yhteiskunnalliset ja seutukunnalliset kriteerit, on osoittanut erinomaista Munkka-henkeä ja on saanut munkkalaisuuden säilymään vahvana koulun piirissä. Aki on myös omalta osaltaan mahdollistanut alumnitoiminnan kehittämisen nykyiseen muotoonsa.

Antti Kaihovaara, alumniyhdistyksen puheenjohtaja