1. Kuka olet ja mistä tulet?
Olen Lucas Käkelä ja tulen Munkkiniemestä. Olen koulumme yhteiskunta- ja talouslinjalla ja nyt lukion toisella.
2. Kuulin, että olet vähentänyt älypuhelimen käyttöä tai jopa luopunut siitä kokonaan. Pitääkö tämä paikkansa?
Pitää paikkansa, vaihdoin iPhonen Nokian 105-malliin eli niin sanottuun ”palikkapuhelimeen”.
3. Mitkä olivat syyt, jotka saivat sinut muuttamaan suhdettasi puhelimen käyttöön? Olitko miettinyt asiaa pitkään?
Jälkeenpäin, kun ajattelen, en edes miettinyt asiaa niin pitkään. Oikeastaan edellisenä iltana, kun vaihdoin tähän, päätin, että huomenna koulun jälkeen marssin kauppaan hakemaan sen. Syitä oli oikeastaan muutama.
Olin monien muiden tapaan aktiivinen somen käyttäjä. Olen hyvin pitkään ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, kuten politiikasta, ja seurasin sitä somen kautta hyvin tiiviisti. Huomasin kuitenkin, että alustojen algoritmit alkoivat syöttämään minulle vain tietynlaista sisältöä tykkäyksieni mukaan. Kun alustoja perustettiin, niiden sanottiin parantavan demokratiaa ja tuovan kansaa ikään kuin yhteen sananvapauden kautta. Asia oli varmasti alkuun näin, mutta nykyään sisältö lyhyine videoineen on hyvin yksipuolista ja käyttäjälle syötetään vain yhtä hänen suosimaansa poliittista sisältöä. Se antaa oivan mahdollisuuden populismille, jota on jo Suomessakin nähty viime eurovaaleissa. Näillä tekijöillä on polarisoiva efekti yhteiskunnassa. Tämä alkoi ärsyttämään minua, sillä haluan lukea monipuolista sisältöä eriävine mielipiteineen, koska niistä opin eniten.
Toinen syy oli ajankäyttö. Huomasin, kuinka paljon minulla meni aikaa somen selailuun ja ”turhien” uutisten lukuun. Keskittymiskykyni koulutehtävien tekemisessä ei välttämättä ollut huono, muttei paras mahdollinenkaan ja tiesin, mikä syynä oli. Luin myös tutkimuksen, jossa kerrottiin, että ihmisten keskiarvo puhelimien käytössä on 70 päivää vuodessa. Luku kauhistutti minua, vaikka tiesin olevani jo entuudestaan keskiarvon alapuolella. Mietin, mitä kaikkea muuta voisin tehdä noiden monien päivien aikana.
4. Yllätyitkö jostain, kun lopetit älypuhelimen käytön?
Yllätyin, kuinka paljon aikaa minulla jää muuhun, kuten lukemiseen. Puhelimen vaihdon jälkeen olen lukenut enemmän kirjoja kuin ennen. Huomasin myös, kuinka paljon vähemmän minulla on eräänlaista stressiä. Koulutehtäville jää enemmän aikaa ja fokus niiden tekemiseen on parempi, kun ei ole mitään, mitä koko ajan kurkkia. Ulkona liikkuessani en kuuntele enää musiikkia, joten asioita tulee hauskalla tavalla huomattua paremmin. Perheemme koiran kanssa ulkoillessani olen läsnä hetkessä ja nautin siitä paljon enemmän kuin ennen.
5. Onko puhelimen käytön lopettaminen (vähentäminen) tuonut joitain ongelmia mukanaan? Millaisia?
– Se vaikeutti julkisilla matkustamista, mutta pitäisi vain hankkia matkakortti, niin ei tarvitsisi käyttää lippuautomaattia. Muuten ei oikeastaan ole, ja ulkomaille mennessäni käytän älypuhelinta, jotta saan yhteyden kotiin nopeasti, jos sellainen tilanne tulisi.
6. Miten pidät yhteyttä kavereihisi, kun älypuhelinta ei ole
– Tästä asiasta olen ollut jopa yllättynyt. Yhteydenpito ei ole sinänsä vaikeutunut. Soittelemme parhaiden kavereideni kanssa usein, ja se aika tuntuu paljon arvokkaammalta kuin ennen. Tavatessamme on paljon enemmän puhuttavaa ja läpikäytävää, kun kaikkea ei heti kerrota Snapchatin välityksellä. Yhteydenpito ystävien kanssa voi olla monelle kynnys lopettaa sosiaalisen median käyttö, mutta olen sitä mieltä, että aidot ja kunnon kaverisuhteet eivät katso sitä, viestitteletkö heille 10 minuutin välein.
7. Millaisia positiivisia asioita älypuhelimen käytön lopettaminen on tuonut elämääsi?
Monia positiivisia asioita, kuten lisää aikaa ja tietynlaisen vapauden tunteen. Se on parantanut keskittymiskykyäni huomattavasti. Saan aikaiseksi paljon enemmän: aamulla ensimmäinen asia ei ole kännykän katsominen, vain sängyn petaaminen ja avantoon lähtö. Kavereiden kanssa ollessani olen enemmän läsnä ja nautin hetkestä. Jollain oudolla tavalla elämä tuntuu myös aidommalta ilman älypuhelinta.
8. Aiotko palata älypuhelimen pariin vielä jossain vaiheessa?
Palaan älypuhelimen pariin sitten, kun on tarve. Olen täysin varma siitä, että lukioaikana en sitä tule tarvitsemaan ja tuskin armeijassakaan. Riippuu täysin siitä, kuinka pystyn tekemään työni mahdollisimman hyvin ilman sitä.
9. Anna kolme vinkkiä sellaisille, jotka haluaisivat vähentää älypuhelimen käyttöä (mutta jotka eivät halua välttämättä luopua siitä kokonaan). Mitä pitää tehdä?
- Mykistä sovelluksien ilmoitukset, uutissovelluksista sosiaaliseen mediaan.
- Poista turhia sovelluksia, kuten Tiktok ja vähitellen muita someja.
- Lopeta puhelimen käyttö kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Puhelimen selailun sijaan ulkoile, rentoudu tai lue.
10. Katso hetki tulevaisuuteen. Millaisena näet nuorten älypuhelinten käytön esimerkiksi 20 vuoden kuluttua? Onko niiden hyödyntäminen tai käyttäminen muuttunut jotenkin?
Se voi mielestäni mennä kahdella tavalla. Ensimmäinen ajatus on se, kun katsoo nykyhetkeä, että käyttö vain lisääntyy, ellei esimerkiksi kouluihin saada lainsäädännöllisiä esteitä. Toinen tapa on käytön vähentyminen ja älypuhelimien pois jättäminen. Aina viikoittain erilaiset asiantuntijat lausuvat, kuinka älypuhelimet eivät ainakaan kehitä ihmistä ja haittaavat normaalia elämää. Luin näitä juttuja itsekin ennen puhelimen vaihtoa. Toiveeni ja visioni olisi, että ihmiset ymmärtäisivät vähentää niiden käyttöä ja 20 vuoden kuluttua emme olisi riippuvaisia niistä enää.