Yhteiskunta- ja talouslinjan osallistuminen Vetytalouden näkymät ja yhteistyö Itämeren alueella -seminaariin

Yhteiskunta- ja talouslinjan opiskelijat pääsivät vierailemaan Eurooppasalissa vetytalousseminaarissa keskiviikkona 19.9.2023. Matkaan lähti viiden opiskelijan ja yhden opettajan kokoonpano. Seminaarin järjesti Puolan Suomen suurlähetystö ja siellä käsiteltiin vetytalouden asemaa ja tulevaisuutta Suomessa sekä muualla Euroopassa.

Seminaarin aluksi vierailijat toivotti tervetulleeksi Puolan suurlähetystön väliaikainen asiainhoitaja Marcin Tatarzynski. Tämän jälkeen kuulimme ensimmäisen esityksen, jonka piti Aalto-yliopiston emeritusprofessori Martti Larmi. Larmi kertoi esityksessään vedyn ominaisuuksista alkuaineena, sen atomirakenteesta ja käyttömahdollisuuksista. Hän myös sivusi esityksessään turvallisuusriskejä vedyn käytössä. Larmi painotti vetytalouden tärkeyttä tulvaisuuden energiantuotannossa. ”We have to get rid of those (oil-based fuels) sooner or later and hopefully sooner.” Tällä hän tarkoitti sitä, että hiilineutraaliustavoite on saavutettava mahdollisimman pian.

Sitten saimme kuulla mielenkiintoisen paneelikeskustelun niin ikään Aaltoa edustaneen Samuel Crossin juontamana. Panelisteina esiintyivät Puolan ympäristöministeriöstä Anna Thakarar, suomalaisen P2X Solutions-yhtiön toimitusjohtaja Herkko Plit, Suomen Elinkeino- ja työministeriön Timo Ritonummi sekä Euroopan komission edustaja Ismo Ulvila. Paneelikeskustelussa tuli esiin niin EU:n kuin yritysten ja valtioiden ajatuksia vetytalouteen liittyen.

Lopuksi pidettiin toinen Samuel Crossin juontama paneelikeskustelu, jossa keskustelijoina olivat VTT:llä vetyyn keskittyvän tutkimusalueen johtaja Antti Arasto, Marcin Parchomiuk Lucasiewitch Research Network:stä, tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen LUT yliopistosta, Nesteen edustaja Antti Pohjoranta sekä PKP:n tutkimusosaston projektijohtaja Szymon Finke. Keskustelijat puhuivat muun muassa vedyn kuljettamisesta rautateitä pitkin maasta toiseen. Esiin nousi esimerkiksi se, että Suomella on vetyä ja resursseja sen tuottamiseen, mutta Puolalla tilanne ei ole näin hyvä. Miten siis vetyä saataisiin kuljetettua Puolaan tai muihin maihin ekologisesti? Vierailijat saivat myös kysyä kysymyksiä panelisteilta, ja YT-linjan opiskelija Lucas Käkelä aloitti mielenkiintoisen keskustelun kysymyksellään liittyen vedyllä toimiviin henkilöautoihin.

Kaikki YT-linjan opiskelijat oppivat seminaarissa varmasti uutta vetytalouden tulevaisuudesta sekä sen paikasta ekologisemmassa tulevaisuudessa. Lopuksi pääsimme keskustelemaan ajatuksistamme asiantuntijoiden kanssa pienten naposteltavien äärellä.

Haluaisimme vielä kiittää Puolan Suomen suurlähetystöä ja muita järjestelyistä vastanneita tahoja mahdollisuudesta päästä seuraamaan tapahtumaa.

Annikki M. 1C ja Laura T. 1C

 

 

 

SM