Pieni ryhmä Munkkiniemen yhteiskoulun toisen ja kolmannen vuosiluokan yhteiskunta- ja talouslinjan opiskelijoita osallistui Euroopan parlamentin järjestämään Ambassador School -tapahtumaan Tallinnassa 25.8-26.8.2022. EPAS-hankkeen tarkoituksena on tukea eurooppalaisten nuorten EU-tietoisuutta ja rohkaista ottamaan osaa Euroopan unionin toimintaan mm. erilaisten tapahtumien ja koulutusten kautta. Intensiiviseen kahden päivän tapahtumaan osallistui viiden suomalaisen koulun lisäksi yhteistyökouluja Virosta, Latviasta ja Liettuasta.
Tapahtuma aloitettiin elokuvateatteri Artis Cinemassa, missä Euroopan parlamentin yhteyshenkilöiden johtaja Stephen Clark perehdytti opiskelijat tapahtuman kulkuun. Johdantona tilaisuuteen opiskelijoille pidettiin tietovisa Euroopan unionista. Aloitustapahtuman jälkeen opiskelijat lähtivät työpajoille värikoodattujen ryhmien perusteella. Työpajoja oli yhteensä neljä ja jokaista työpajaa oli pitämässä yksi edustaja kustakin osallistujamaasta.
Työpajoista aivan Viru ostoskeskuksen naapurissa sijaitsevassa Euroopan elämyskeskuksessa pääsimme kuulemaan EU:n päätöksenteosta, sekä inspiroivan puheen videolähetyksen kautta virolaiselta mepiltä Marina Kaljurandilta. Ohjelmaan kuului lisäksi peli, jossa pääsimme kokeilemaan oloa Euroopan parlamentin jäsenenä. Pelin aluksi jakauduimme “EU-puolueisiin” ja tehtävänämme oli puolueemme kantaa edustaen neuvotella toisten puolueiden kanssa mahdollisimman hyvin omiin arvoihimme sopiva direktiiviehdotus, josta äänestimme lopuksi “parlamentin istunnossa”. Pelin kautta avautui hyvä kuva siitä, kuinka haastavaa päätöksen tekeminen voi olla monien erilaisten näkemyksien ja arvojen ollessa ristiriidassa. Euroopan elämyskeskus on avoinna ympäri vuoden ja peliä on mahdollista mennä ennakkovarauksella kokeilemaan ilmaiseksi vaikka kaveriporukalla.
“Mitä on vapaus?” meiltä kysyttiin, kun pääsimme vierailemaan Tallinnan Miehitysten ja vapauden museossa, Vabamussa. Museon nimen mukaisesti tämän pajan teemana toimi vapaus. Vierailu koostui kahdesta osasta: ohjattu kierros museossa, sekä aktiviteetti, jossa me pääsimme keskustelemaan vapauksistamme. Kierroksella saimme kattavan ja mielenkiintoisen näkökulman Viron historiaan, sen miehityksiin kuten myös vapautumiseen. Meille kerrottiin niin Saksan kuin myös Neuvostoliiton miehityksistä, sekä minkälaista tavallisen kansalaisen elämä on ollut. Museossa sai myös kuulla Baltian maiden kansalaisten kertomia henkilökohtaisia tarinoita maiden itsenäistymisestä. Museorakennus oli niin ulkoa- kuin sisältäpäin näyttävä rakennus, joka oli täynnä tunnelmaa.
Itse työpajassa, joka oli Latvian järjestämä, pääsimme keskenämme pohtimaan, mitä vapaus meille merkitsee, ja miten EU edistää sen toteutumista. Ohjelmassa oli muun muassa keskustelua siitä, kuinka paljon koimme EU:n tuovan meille vapautta. Keskustelu sujui jouhevasti ja herätti paljon ajatuksia. Keskustelun lisäksi meillä oli tehtävänä keksiä erilaisia sanoja ja iskulauseita, joita assosioimme vapauden kanssa. Sanat kuten turva, rauha ja vastuu tulivat useasti esiin. Pidin tästä mielenkiintoisesta ja hauskasta työpajasta paljon, ja aloin arvostamaan yhä enemmän sitä, kuinka vapaa maa Suomi on ja on ollut.
Pääsimme myös vierailemaan Riigikogussa, Viron parlamenttitalossa. Turvatarkastuksen jälkeen pääsimme oppaan johdolla kierrokselle itse taloon. Riigikogu on täynnä kauniita huoneita ja isot ikkunat tekevät siitä kauniin ja valoisan. Istuuduimme parlamenttitalon istuntosaliin, jossa meille kerrottiin Riikikogun historiaa sekä sitä, mitä siellä tapahtuu tänä päivänä. Riigikogussa toimii 11 pysyvää valiokuntaa ja sillä myös oikeus perustaa väliaikaisia erityisvaliokuntia. Riikokogun istuntosalissa käytäviä neuvotteluja pääsee seuraamaan vierasparvelta ja oppaamme mukaan vierasparvi täyttyy välillä jopa jokaista penkkiä myöten kiinnostuneista kuulijoista.
Riigikogun jälkeen suuntasimme Euroopan elämyskeskukseen, jossa meille kerrottiin vaaleista ja äänestämisen tärkeydestä. Saimme luoda pienissä ryhmissä oman ehdokkaan Euroopan parlamenttiin, jonka jälkeen yksi ryhmän jäsenistä esitteli ehdokkaan muille vaalipaneelissa. Vaalipaneelin jälkeen oli aika äänestää. Jokainen sai itse pohtia kuka ehdokkaista tulisi valita Euroopan parlamenttiin ja päättää ketä haluaa äänestää. Päätökseen vaikutti monen mukaan esiintyjien karisma ja vakuuttavuus. Itselleni ja varmasti monelle muullekin tuli yllätyksenä äänten julistamisen yhteydessä kerrottu asia siitä, että noin 60 % äänistä joudutaan mitätöimään useissa vaaleissa. Tämä korosti sitä kuinka paljon yksikin ääni vaikuttaa, ja kuinka tärkeää on äänestää. Tämä vaalityöpaja oli henkilökohtaisesti yksi lempi työpajoistani, koska siinä pääsi todella näkemään miten vaalit ja äänestäminen toimivat ja kuinka tärkeää on käydä äänestämässä sitten, kun siihen on mahdollisuus.
EPAS Together -tapahtuman aikana vierailimme myös ystäväkoulussamme Gustav Adolfi Gümnaasiumissa, joka on Viron vanhin yhtäjaksoisesti toiminut koulu. Koulun oppilaat esittelivät meille oppilaitoksen rakennuksia ja tiloja, jonka jälkeen he ohjasivat meidät koulunsa museoon, jossa sympaattinen vanha rouva kertoi Gustav Adolfi Gümnaasiumin historiasta sen perustamisvuodesta 1631 aina tähän päivään saakka.
Gustav Adolfi Gümnaasiumin tiloissa järjestettiin myös Suomen työpaja, jonka teemana oli fact-checking eli faktantarkistus, ja sitä ylläpiti Faktabaarin ammattilaiset. Faktabaari on suomalainen, verkossa toimiva faktantarkistuspalvelu, jonka tavoitteena on vahvistaa kriittistä ajattelua ja vastuullista osallistumista. Digitaalinen informaatio- ja medialukutaito ovat oleellisia ja hyödyllisiä taitoja elämässä, ja työpajan tarkoituksena olikin muistuttaa nuoria niiden tärkeydestä. Työpajassa pyrittiin löytämään keinoja, joilla tarkistaa faktat sekä todistaa esimerkkiartikkelien ja -twiittien olevan kyseenalaisia ja disinformatiivisia. Faktabaarin metodeista ja vinkeistä jäi käteen uusia tapoja tarkastaa faktat ja parantaa omaa medialukutaitoa.
Vapaa-ajan tekemiselle oli mahdollisuus torstai-iltana, kun suuntasimme tutkimaan kaunista Tallinnan loppukesän miljöötä uusien tuttavuuksien kanssa. Tutuksi tulivat ainakin Kalamajan, Telliskiven sekä Pelgulinnin kaupunginosat. Tallasimme toki myös aikaisemmin päivällä läpikulkemamme Tallinnan vanhankaupungin katuja ja tutkailimme niiden varrella olevia rakennuksia ja putiikkeja.
Perjantai-iltapäivänä kaksipäiväinen EPAS Summer Camp -tapahtuma saatiin päätökseen rennossa, mutta juhlavassa miljöössä Erinevate Tubade Klubilla. Päätöstapahtumassa oli monenlaista paneeliteemaista ohjelmaa, jossa koottiin koko tapahtuma yhteen ja kerrottiin jokaisen pajan idea sekä pääpiirteet ja tavoitteet. Osallistujamaiden opiskelijatkin pääsivät osallistumaan tunninmittaiseen paneelikeskusteluun, jossa aiheina olivat esimerkiksi EU:n tulevaisuus ja kuinka nuoret voivat vaikuttaa siihen sekä kuinka kansalaisia saataisiin aktiivisemmaksi yhteisessä päätöksenteossa. Tapahtuma päättyi maukkaaseen illalliseen, jonka aikana oli mahdollisuus vaihtaa muutama sananen uusien sekä vanhojenkin tuttujen kanssa ennen Suomen delegaation laivaannousua.
Munkkiniemen yhteiskoulu haluaa kiittää kaikkia osallistujia sekä järjestäjiä, jotka olivat tehneet tapahtuman mahdolliseksi.
*
Teksti ja kuvat:
Meri Lepola
Elsi Meretniemi
Ilja Minkin
Onni Mykkänen
Julia Selin
Siiri Simsiö