Lissabonin suurlähetystössä
Vuoden 2023 yhteiskunta- ja talouslinjan opintomatka alkoi Helsinki – Vantaan -lentoasemalta tiistaiaamulla kello 10:30. Saavuimme Lissaboniin noin kolmen aikaan ja sieltä siirryimme metrolla hostellillemme. Illalla tutustuimme hostelliin sekä sen lähialueeseen. Aloitimme keskiviikon kävelykierroksella Lissabonin keskustaan ja päivän pääohjelmana oli vierailu Suomen Lissabonin suurlähetystöön.
Suurlähetystössä meitä oli vastaanottamassa suurlähettiläs Satu Suikkari-Kleven, neuvonantaja Katriina Pirnes sekä korkeakouluharjoittelija Vilma Kaukavuori. Esitys alkoi suurlähetystön henkilökunnan esittelyllä. Esittelyjen jälkeen suurlähettiläs kertoi monipuolisesta kokemuksestaan. Hän oli muun muassa toiminut suurlähettiläänä Thaimaassa, jonka jälkeen hän siirtyi Lissaboniin vuonna 2020 syyskuussa. Satu Suikkari-Kleven kertoi, että hänen työpäivänsä vaihtelevat erittäin paljon: jonain päivänä hän kertoo paikallisille ykkösluokkalaisille muumeista ja on toisena kokoustamassa puolustusministerin kanssa Nato-asioista. Hänen mukaansa kyky mukautua erilaisiin tilanteisiin ja ympäristöihin on hyvin tärkeä osa suurlähettilään työtä.
Lissabonin suurlähetystö edustaa Suomea Portugalin lisäksi myös Kap Verdellä. Suurlähetystön tehtäviin kuuluu Suomen kansalaisten auttaminen eri ongelmatilanteissa, esimerkiksi passin hukkuessa, kaupallistaloudellisten sekä poliittisten suhteiden edistäminen sekä tiedotustoiminta.
Suurlähettiläs kertoi, että Suomi on saanut huomattavan määrän näkyvyyttä portugalilaisessa mediassa väistyvän pääministeri Sanna Marinin kautta. Suikkari-Kleven kertoi, että Sanna Marinia fanitetaan Portugalissa. Myös juuri käydyt eduskuntavaalit saivat paljon huomiota portugalilaisessa mediassa. Suomen Nato-jäsenyys otettiin positiivisesti vastaan, ja se nostatti edelleen Suomen näkyvyyttä. Suurlähettiläs kertoi, että portugalilaisessa mediassa on ihmetelty Suomen pitkäaikaista liittoutumattomuutta sekä pitkää rajaa Venäjän kanssa.
Keskustelumme pyöri suurilta osin politiikan ympärillä. Opiskelijat kysyivät suurlähettiläältä monipuolisesti kysymyksiä suurlähettilään sekä suurlähetystön tehtävistä. Opiskelijoita kiinnosti myös erilaiset korkeakouluopiskelumahdollisuudet Portugalissa. Keskustelimme myös siitä, mitä yhteistä ja eroja Suomella ja Portugalilla on. Yhteistä on demokratia sekä monissa EU-asioissa yhtäläiset kannat. Eroina taas nousi portugalilaisten keskuudessa esiintyvä heikko luottamus valtioon sekä heikko sosiaaliturva Suomeen nähden.
Suuret kiitokset Suomen Lissabonin suurlähetystölle lämminhenkisestä vastaanotosta ja mahdollisuudesta kuulla sen toiminnasta!
Kalle A. ja Eelis N.
Oireasissa: NCIA & NOVA SBE
Torstaina 20.4.2023 Yt-linjan delegaatio lähti aamulla suunnistamaan Oireasiin. Ensin oli kuljettava Sant Jordi Hostellista Time Out -marketille Lissabonin keskustaan. Matka taittui helposti junalla Cais do Sodré:n juna-asemalta. Sää oli mitä mainioin rantapäivään sekä Nova Buisness schoolin kampuksen tutkimiseen, aurinko porotti ja asteita oli noin 24.
Junamatkan jälkeen päästiinkin ihailemaan maisemia ja matka jatkui ostoskeskukseen. Ideana oli ostaa kaupasta pientä purtavaa piknikille. Ostokset vaihtelivat hedelmistä lihoihin ja kaikkeen siitä väliltä. Kauppareissun jälkeen lähdettiinkin kohti rantaa, missä nautimme eväämme merimaiseman kera. Lounaspaikkanamme toimi ihana Praia de Santo Amaro de Oeiras -ranta, mikä oli ison linnan suojassa tuulelta sekä jättiaalloilta. Rannan vasemmalla puolella oli valasveistos, joka näkyi rannalle. Ranta oli kaikkien mielestä erittäin hyvä.
Oireasissa sijaitsee myös NCIA eli Naton viestintä- sekä informaatiokoulutuskeskus. Heidän tehtävänään on kouluttaa Nato-maiden valmiutta kyberhyökkäyksien varalta. Valitettavasti meidän yhteyshenkilöllämme oli pitkä päivä ja hän ei ehtinyt tulla kertomaan meille opetuksesta ja Naton asioista. Moni suomalainen on tällä hetkellä NCIA:lla koulutettavana Nato-jäsenyyden myötä.
Vierailimme NOVA SBE:n kampuksella itsenäisesti pienissä ryhmissä tutustuen tiloihin. Kampuksen ulkomuoto oli moderni ja viihtyisä. Sisätiloista löytyi luokkahuoneiden lisäksi avarat aulatilat, jotka olivat selkeästi suosittu paikka tehdä ryhmätöitä. Tekemisen meininki säteili ympärillä. SBE eli School of Business and Economics keskittyy talouden ja yritystoiminnan opetukseen. Koulussa on hyvin kansainvälinen meininki, kuten Portugalissa yleensä. Kaikki kurssit käydään englanniksi, ja 40% opiskelijoista onkin Portugalin ulkopuolelta.
Vierailu koululla konkretisoi seurueellemme millaista ulkomailla opiskelu voisi näyttää monikulttuurisessa ympäristössä. Vierailun jälkeen suuntasimme lähirannalle pelaamaan jalkapalloa ja nauttimaan auringosta. Ehkä tulevaisuudessa joku seurueestamme löytää itsensä pelaamassa taas samalla rannalla uusien koulutoverien kanssa.
Anton & Rudolf
Sporting CP – Juventus FC
Vietettyämme kivan torstaiaamupäivän Oeiraksessa, oli aika lähteä takaisin hostellille valmistautumaan illan Sporting CP (Sporting Club de Portugal) – Juventus FC (Juventus Football Club) jalkapallo-otteluun. Sporting on kotoisin Lissabonista ja Juventus on taas Italian Torinosta. Ennen ottelulle siirtymistä kävimme kuitenkin haukkaamassa jotain purtavaa hostellin lähettyvillä.
Portugalissa jalkapallo on tärkeä osa kulttuuria. Jalkapallomahdollisuuden avauduttua osa YT-linjalaisista otti kopin ja lähti katsomaan huipputason jalkapalloa. Toinen puolisko YT-linjasta jäi viettämään mukavaa iltaa Lissabonin sydämessä. Tämä ottelu on kuitenkin vain hieno lisäys muihin vierailuihimme yhteiskunta- ja talouslinjan kanssa.
Ottelu pelattiin Estádio José Alvalade -jalkapallostadionilla. Se sijaitsee Lissabonissa ja on Sportingin kotistadion. Paikka on saanut nimensä Jose Alvaladen mukaan, joka oli seuran perustaja ja ensimmäinen pelaaja. Stadionin maksimikapasiteetti on noin 50 000 henkilöä.
Matkat peliin kävivät melko hitaasti, koska kaupungilla oli paljon ruuhkaa ja stadionin tienoot olivat aivan tukossa. Saavuttuamme stadionille, vastassamme oli suuri joukko Sportingin faneja. Stadion täyttyi lopulta noin 46 000 henkilöstä. Paikkamme olivat Sportingin kannattajapäädyssä aivan stadionin yläosassa, joten tunnelma oli mahtava. Ihmiset riehuivat ja kannustivat joukkuettaan koko sydämellään jo ennen pelin alkua. Alkuvihellyksen jälkeen tunnelma sen kuin parantui. Kannattajat alkoivat huutamaan Sportingin kannustushuutoja portugaliksi, ja aina vierasjoukkueen onnistumisten jälkeen alkoi hirveä vislaaminen.
Huomasimme pelin aikana, kuinka tärkeää jalkapallo on portugalilaisille. Ihmiset käyttävät paljon aikaa jalkapallon seuraamiseen ja paikallisten seurojen kannattamiseen. Lissabonissa on kaksi suurta jalkapallo joukkuetta: Sporting ja SL Benfica (Sport Lisboa e Benfica). Lissabonilaiset rakastavat näitä joukkueita ja ovat joukkueille erittäin uskollisia kannattajia. Benfica pelaa tänä kautena Mestarien liigaa. Sporting tippui taas Juventukselle Eurooppa-liigassa, tässä kyseisessä ottelussa, mitä olimme katsomassa. Tänä kautena Benfica on ollut parempi kuin Sporting.
Lopulta peli päättyi tasan 1–1, mutta kun kyseessä oli puolivälierä, ja Juventus oli voittanut aikaisemman ottelun 1–0, niin Juventus pääsi jatkoon tuloksin 2–1. Ottelun kulku oli tasapelin takia hieman pitkäveteinen, koska Juventus pelasi aikaa hallitsemalla palloa.
Tämä tilaisuus lähteä katsomaan huippujalkapalloa ja näkemään sen kulttuuria oli kaiken kaikkiaan mukava lisäys ohjelmaan. Lähdimme ottelusta hyvillä mielin nukkumaan, vaikka kotijoukkue hävisi kovan taistelun jälkeen.
Valtteri I. ja Matias T.
Euroopan meriturvallisuusvirastossa
Vauhdikkaan jalkapallopelin jälkeisenä aamuna delegaatiomme suuntasi kohti Euroopan meriturvallisuusvirastoa EMSA:a (European Maritime Safety Agency), jossa Ann Macpherson (Communication officer) ja Lucy Urbanowski (Human resources and internal support) kertoivat meille kattavasti EMSA:n toiminnasta ja työskentelystä Euroopan unionissa. EMSA on vuonna 2002 perustettu Euroopan unionin virasto, jonka päätehtäviin kuuluu edistää EU:n merialueiden turvallisuutta ja ympäristöystävällisyyttä, sekä toimia luotettavana merenkulun tietolähteenä Euroopassa ja maailmalla. EMSA toimii myös neuvonantajana Euroopan komission ja EU:n jäsenmaiden meriturvallisuudessa sekä siihen liittyvässä lainsäädännössä.
Macpherson kertoi meille EMSA:n toiminnasta ja historiasta. Hän selitti, kuinka Erika- ja Prestige-laivojen vuosina 1999 ja 2002 aiheuttamat suuret öljyonnettomuudet olivat syynä EMSA:n perustamiseen, ettei samantapaisia katastrofeja tapahtuisi uudelleen. Macpherson painotti, kuinka maailma on muutoksessa ja myös EMSA:n on sopeuduttava uusien tilanteiden edessä. Yhtenä esimerkkinä hän käytti koko ajan yleistyviä sähköautoja, joiden akuilla on vaara syttyä tuleen merikuljetusten aikana.
Erityistä mielenkiintoa herätti RPAS-drone-järjestelmä. RPAS-dronet (Remotely Piloted Aircraft Systems) ovat vuonna 2018 käyttöön otettuja miehittämättömiä ilma-aluksia, joita käytetään merillä laajasti eri tarkoituksiin, kuten valvontaan, kartoitukseen ja pelastustoimiin. EMSA:lla on 11 RPAS-dronea, joista yksi on käytössä Suomenlahden alueella tehden yhteistyötä Suomen Rajavartiolaitoksen kanssa.
Urbanowski puolestaan kertoi meille työmahdollisuuksista Euroopan unionissa ja harjoittelijapaikoista EMSA:ssa. Hän toi esille kielten osaamisen tärkeyden kansainvälisissä työyhteisöissä: esimerkiksi EMSA vaatii työntekijöiltään sujuvuutta englannin kielessä. Urbanowskin mukaan työelämässä on tapahtunut murros: “Tekniset taidot eivät enää riitä työnhaussa, sillä sosiaalisten taitojen merkitys työnhaussa on kasvanut”.
EMSA ei ole pelkästään itsenäisesti toimiva virasto, vaan se myös tekee yhteistyötä useiden eri järjestöjen ja virastojen, kuten Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin, YK:n alaisen Kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n (International Maritime Organization) ja Euroopan kalastuksenvalvontaviraston EFCA:n (European Fisheries Control Agency) kanssa. Viraston toiminnan yhteiskunnallista merkitystä konkretisoi se, että 90 % kaikista maailman hyödykkeistä kuljetetaan meriteitse. Lisäksi Suomella on ollut suuri rooli EMSA:n toiminnassa, sillä suomalainen Markku Mylly toimi EMSA:n johtajana vuodesta 2012 vuoteen 2018.
Yhteiskunta- ja talouslinja haluaa kiittää EMSA:a vierailusta ja mahdollisuudesta tutustua heidän toimintaansa! Muito obrigado EMSA!
Lauri L. ja Eero A.
Portugali, unohdettu maa, joka löysi maailman
YT-linja suuntasi kiinnostavan EMSA (Euroopan meriturvallisuusvirasto) vierailun jälkeen kohti Museu de Marinha merenkulkumuseota. Sateesta huolimatta selvisimme perille ja aloitimme Portugalin siirtomaahistoriaan, sen tärkeisiin henkilöihin, laivoihin ja niiden rakentamiseen tutustumisen.
1415 portugalilaiset valtasivat Gibraltarin salmen etelärannalla sijaitsevan Ceutan. Tämä oli yksi Portugalin ensi askelista Atlantin ja Afrikan valloituksessa. Ceuta on kaupunki Pohjois-Afrikassa, joka on nykyään yksi viidestä Espanjan erillisalueesta. Se oli portugalilaisille Ceutan erittäin strategisen sijainnin vuoksi houkutteleva valloitus, johon valmistauduttiin pitkään. Portugalin suuri kunnianhimo maailman valloituksessa sai aikaan parempia ja pidempään matkaan sopivia laivoja joka sukupolvella. Portugalilaisten löytäessä Intian 1500-luvun vaihteessa ja aloittaessa eksoottisten tavaroiden tuonnin, kehitys jatkui edelleen, kuten museon kattavissa tietoteksteissä kerrottiin.
Portugalin tärkein siirtomaa oli Brasilia, joka kuului Portugalille 1500-luvulta aina vuoteen 1822 asti, jolloin se itsenäistyi. Portugalin siirtomaavaltakuntaan kuuluivat mm. Angola, Mosambik, Guinea-Bissau ja Kap Verde. Afrikassa Portugalin merkittävimmät siirtomaat olivat Angola ja Mosambik. Angola oli Portugalin siirtomaa vuodesta 1575 vuoteen 1975 asti. Angolasta Portugal hankki paljon eri luonnonvaroja. Angolasta ja Mosambikista vietiin paljon orjia Eurooppaan ja Amerikkaan. Orjakauppa oli suuri osa Portugalin siirtomaa-ajan taloutta ja museossa kerrottiin, että portugalin siirtomaista kuljetettiin noin 4 miljoonaa ihmistä orjaksi. Portugalissa orjakauppa kiellettiin vuonna 1869, mutta siirtomaissa orjakauppa jatkui.
Nykyään usein unohdetaan Portugalin merkittävyys maailman avartajana eurooppalaisille. Portugalilaisten voidaan sanoa aloittaneen kolonialismin ja aiemmin pimeänä ja vaarallisena pidetyn Atlantin valtameren rohkean tutkimisen. Siirtomaihin liittyy myös synkkä puoli, jota ei tule unohtaa. Portugalin roolin muistaminen ja sen historiaan tutustuminen on kuitenkin hyvin suositeltavaa kaikille. Merenkulkumuseo antoi hyvän mahdollisuuden tähän ja vierailu siellä auttoi myös ymmärtämään EMSA:ssa kuulemaamme tietoa merireiteistä ja jo 500 vuotta jatkuneesta pitkän matkan kaupankäynnistä meriteitse.
Museovierailun jälkeen pääsimme seikkailemaan omatoimisesti Lissabonin rannikkoalueella Belémin tornin kupeeseen. Rannikolla näkyi useita Portugalin historiaan ja meren tutkimiseen viittaavia nähtävyyksiä sekä satama. Portugalin suhde mereen on ja on jo pitkään ollut tärkeä ja sen voi aistia siellä edelleen. Ihmiset Lissabonissa ovat monikulttuurisia ja eri mantereilta kotoisin olevien ihmisten sekoittuminen alkoi jo 1500-luvulla. Vaikka siirtomaissa muutkin kuin valkoiset eurooppalaiset pääsivät arvokkaisiin tehtäviin ja rikastuivat, ei silloista systeemiä voi kutsua tasa-arvoiseksi. Nykyisin Lissabon on koti monille eri kulttuureille. Portugalin nykyinen asema ja koko maailman historia voisi olla hyvin erilainen ilman keskiajan lopulla alkanutta merten valloitusta.
Nuutti V. & Otto K.
Lue matkaraportin osa kaksi tästä!