Letwin Chakanetsa, 19-vuotias opiskelija Zimbabwesta, kävi koulullamme 13.4. torstaina kertomassa elämästään sekä noin 1,3 miljoonan muun orpolapsen ja nuoren elämästä oloissa, joista me emme välttämättä tiedä mitään. Tällä reilun kuukauden kestävällä globaalikasvatuskiertueella keskitytään ennen muuta valistamaan meitä orpotyttöjen huonosta asemasta Zimbabwessa.
Vakavan asian lomassa loistavaääninen nuori nainen ilahdutti meitä sekä afrikkalaisella musiikilla että yllättäen myös Finlandia-hymnillä – esitys, josta aiemmin on päässyt nauttimaan presidenttiparimme Mäntyniemessä.
Vanhemmitta jäänyttä Letwin-tyttöä kasvatti mummo, joka lopulta haki apua Letwinin koulutukseen aids-orpojen tukikeskuksesta, jota suomalaiset pitävät Dzikvarasekwan köyhässä lähiössä. Tässä kohtaa Letwinin tarinassa tulee yhtymäkohta myös tänne Munkkaan: aids-orpojen tukikeskus, Dzikwa Trust Fund: Zimbabwen orpolasten koulukäynnin tuki, on Seppo Ainamon ja Oili Wuolteen vetämä hanke, joka tarjoaa yli neljälle sadalle lapselle päivittäisen aterian. Lapset voivat keskuksessa käydä koulua ja harrastaa vaikkapa musiikkia, tanssia tai teatteria. Seppo Ainamo on vuoden Vuoden munkkalainen 2016.
Munkkiniemen yhteiskoulu on myös kustantanut Letwinin lennot Suomen ja Zimbabwen välillä. Viime päivätyökeräyksestä Dzikwa Trust Fund sai munkkalaisilta 4000 euroa – summa, josta Seppo Ainamo kovasti kiitteli ja kertoi rahan tulleen tarpeeseen. Lisäksi täällä koululla Veera Hietanen ja Mikko Koskinen ovat tehneet koululle nettisivut, jotka pian julkaistaan.
Tärkeänä asiana Letwin Chakanetsa valotti meille sitä tilannetta, johon orpotyttö hänen kotimaassaan helposti joutuu. Laajennetut perheet ja morsiusrahat kuulostavat meidän korviimme erikoisilta. Vaarana tässä miesten dominoimassa yhteiskunnassa on orpotytön yksin jääminen ja sitä kautta haavoittuva asema, jossa uhkana on hyväksikäyttö ja eristäminen. Tyttöjen saaminen koulun ja koulutuksen piiriin on ratkaisevaa: näin voidaan estää lapsiavioliittoja ja muuta hyväksikäyttöä.
Mutta koulunkäyntiin ja elintärkeisiin syntymätodistuksiin tarvitaan rahaa. Siinä erilaisten avustusjärjestöjen kuten Dzikwa Trust Fundin rooli on ratkaiseva. Koulupuvussaan esiintynyt Letwin, joka sai syntymätodistuksensa 15-vuotiaana ja joka kirjoittaa ensi vuonna ylioppilaaksi, on loistava esimerkki siitä, miten orpotytön on mahdollista selvitä vanhojen perinteiden ja modernin maailman ristipaineessa.
Zimbabwelaisten nuorten naisten sanoma kuuluikin: jossain on joku, joka on valmis auttamaan. Käytä hyödyksi mahdollisuutesi. Sillä koulutus on paras ase tyttöjen hyväksikäyttöä vastaan. KN
Lue lisää:
www.hs.fi/elama/art-2000005165221.html
www.munkka.fi/tapahtuu/sivut/16k/ainamo16.html