Viron historiaa ja yhteiskuntaa käsittelevään mHI09k kurssiin kuului matka Tallinnaan.
Heti Tallinnaan saavuttuamme vierailimme Gustav Adolf Gymnasiumissa. Oppainamme toimivat muun muassa abit Mia-Mai Mäe ja Karoliise Luik. He esittelivät meille kouluaan ja kertoivat sen historiasta ja perinteistä. Koulun vanhin rakennus oli aikoinaan toiminut nunnaluostarina. Myöhemmin, kun rakennuksessa oli toiminut koulu jo monta vuotta, löytyi koulun sisäpihalta luurankoja. Selvisi, että nykyisen koulun sisäpiha oli ennen toiminut nunnien hautausmaana.
Koulun sisäpihalla oli myös kaunis enkelin siluettia esittävä patsas. Koulun perinteisiin kuuluu, että valmistuttuaan oppilaat kävelevät siluetin läpi. Oppilaiden harjoittamiin perinteisiin kuuluu myös se, että valmistuttuaan he kiipeävät nunnaluostarin kellotorniin ja soittavat kelloa valmistumisen merkiksi.
Koulun ruokalan katto oli aivan kuin Tallinnan raatihuoneella. Ruokalasta löytyi myös kivestä muurattu koppi, joka toimi varastona. Kävi ilmi, että nykyisin varastona toimiva koppi oli aikoinaan ollut suuri keskuslämmitysuuni. Uunilla oli pystytty lämmittämään koko rakennus. Kellarin jälkeen menimme katsomaan koulun juhlasalia. Koulukierroksen jälkeen menimme koulun omaan museoon, joka kertoi koulun historiasta vielä tarkemmin. Gustav Adolf Gymansium on yksi Tallinnan pisimpään toiminnassa olleista kouluista.
Museokäynnin jälkeen koulun oppilaat esittelivät meille vanhaa kaupunkia. Kierroksella katselimme mm. Viron parlamenttitaloa, Aleksanteri Nevskin katedraalia ja Tanskan kuninkaan puutarhaa, mistä löytyi myös Kolmen munkin -patsas. Kierroksemme päättyi Tallinnan raatihuoneelle.
Illalla menimme syömään Olde Hansaan. Mukaan syömään tulivat ystävyyskoulumme Gustaf Adolf Gymansiumin historian opettaja Indrek Riigor ja kolme koulun opiskelijaa
Perjantaina menimme opastetulle kierrokselle raatihuoneelle. Sitten Kiek in de kök- eli tornimuseoon, ja vielä siitä Vabamu-museoon eli Miehitysten ja vapauden museoon. Museo toi hyvin esille sen, millaista oli ollut elää Virossa neuvostomiehityksen aikana. Loppujen lopuksi, Viron uudelleen itsenäistymisestä ei ole kulunut kuin kolmekymmentäyksi vuotta.
Iris Lahtonen 2A
Kuvat: Iris, OK & kuvakaappaus GAG:n FB-sivulta