Joukko Munkan opiskelijoita ja opettajia sekä muutama vieras Tallinnan ystävyyskoulu Gustav Adolfs Gymnasiumista pääsi tutustumaan jo yhdeksättä kertaa järjestettävään Slush-tapahtumaan Helsingin Messukeskukseen. Kyseessä eivät ole tavanomaiset messut, vaan kokonaisvaltainen elämys – myös visuaalisesti. ”On hienoa, miten ulkoasuun on panostettu näin paljon. Tää on tosi siistin näkönen mesta”, kuvailee Erdal Fere, yksi Munkan opiskelijoista.
Slush on tapahtuma, jossa startup-yritykset kohtaavat sijoittajia ja jossa myös puhutaan paljon. Messuhalli on täynnä lavoja, joilla toinen toistaan nimekkäämmät puhujat pohtivat muun muassa ihmiselämän laajentumista, internetin sielua, virtuaalitodellisuutta, itseohjautuvaa yhteiskuntaa, koulutuksen ja oppimisen haasteita sekä tietokonepelien ymmärtämistä. Slush on siis myös tapahtuma, jossa tuodaan esiin päivänpolttavia tieteen, teknologian ja yhteiskunnan kehitykseen liittyviä kysymyksiä.
Slush saa myös opiskelijat innostumaan. ”Täällä on tosi paljon ihmisiä ihan ympäri maailmaa, mikä on niin siistii. On ollut kiva käydä katsomassa lavoilla, kun ne tyypit on puhumassa”, Lotta Jalli tunnelmoi. ”Täällä on todella innokasta porukkaa. Jokainen kuuntelee ja tutustuu näihin asioihin tosi innokkaasti. Noissa kojuissa ihmiset ovat oikeasti kiinnostuneita kertomaan tuotteistaan. Yritykset ovat todella panostaneet tähän tapahtumaan kunnolla”, luonnehtii Frans Silander.
Opiskelijat pohtivat Slushin antia myös uravalintojen näkökulmasta. ”Kun ajattelee omaa tulevaisuutta ja työtä, niin täältä saa tavallaan inspiraatiota siihen, miten jatkaa. Esimerkiksi Helsingin yliopisto tai Aalto-yliopisto antavat perspektiiviä siihen, mitä ne tekevät siellä”, Frans Silander pohtii. Oona Salonen on käynyt kuuntelemassa kuvapalvelu Flickrin perustajaa Caterina Fakea ja kertoo, kuinka helpottavaa oli kuulla, miten humanisti oli päätynyt teknologia-alalle. ”Melkein kaikkia taitoja yhdistelemällä voi tehdä ihan mitä vain”, Alexander Traversa summaa. ”Tulevaisuus on täynnä uusia nettiin ja teknologiaan liittyviä juttuja, joista tulee uusia ammatteja”, Oona Salonen jatkaa.
Myös vapaaehtoistyön ja opiskelujen ulkopuolisen toiminnan merkitys korostuu opiskelijoiden puheissa. ”Täällä kuulee sitä porukkaa, joka oikeasti on mukana tällaisessa yhteiskunnallisessa toiminnassa ja tietenkin talousasioissa, sijoittamisessa, johtamisessa sekä myös oikeasti tiedealalla. Huomaa, että kaikesta, mitä lukioaikana tekee liittyen vaikka harrastuksiin tai yhteiskunnalliseen toimintaan, on oikeasti hyötyä tulevaisuudessa, oli kyseessä mikä ala tahansa”, Frans Silander pohdiskelee vielä lopuksi.
”Slush on maailman paras tapahtuma”, Helsingin Sanomat otsikoi 2.12.2016. Me Slushissa vierailleet munkkalaiset voimme varmasti liittyä tapahtumaa ylistävien kuoroon. Slush on ehdottomasti yksi vuoden merkittävimmistä ja vaikuttavimmista kohtaamispaikoista. AP