Munkasta maailmalle -stipendiaatit suosittelevat vaihtoon lähtemistä

Munkasta on lähdetty maailmalle jo vuosikymmenten ajan, ja ensimmäiset YFU:n suomalaiset vaihto-oppilaatkin lähtivät Munkasta. Vuonna 2014 Munkkiniemen yhteiskoulun Alumniyhdistys päätti tukea maailmalle lähteviä nuoria ja perustaa Munkasta maailmalle -stipendin, jota Munkan lukion 1. vuosiasteen opiskelijat voivat hakea joka vuosi. Stipendi on taloudellisesti merkittävä ja kattaa 50–70 % koko lukuvuoden kestävän YFU-järjestön järjestämän vaihto-oppilasvuoden ohjelmamaksusta. Vuosittain on haettavissa yksi stipendi USA:han ja yksi stipendi Eurooppaan, joko saksan- tai ranskankieliselle alueelle. Hakuaika on syys-marraskuussa lukuvuoden alussa täsmennettynä aikana, ja stipendin saajat julkistetaan koulun itsenäisyyspäivän juhlassa.

Ensimmäisenä Munkasta maailmalle -stipendiaattina Yhdysvaltain Kansasiin lukuvuodeksi 2015–2016 vaihtoon lähtenyt Rasmus Parkkonen kehottaa lähtemään maailmalle. Hänen Yhdysvaltain koulussaan liikunta oli keskeisessä asemassa ja yhteenkuuluvuuden tunne oli huomattava. Luonnollisesti myös kielitaito parani.

Lukuvuonna 2016–2017 Munkasta lähti vaihtoon kaksi stipendiaattia: Meri Hildén vietti lukuvuoden ranskankielisessä Belgiassa ja Iris Kalliomäki Yhdysvalloissa Pennsylvanian osavaltiossa Dallasin pikkukaupungissa. Meri kertoo, että hänen vaihto-oppilasvuotensa oli kaikin tavoin onnistunut: ”Voisin sanoa, että vaihtovuosi oli yksi elämäni parhaista vuosista, koska sain kokea niin paljon uusia asioita.” ”Aivan vaihtovuoden alussa oli välillä haastavaa oppia isäntäperheen tavoille ja kielimuuri aiheutti välillä ongelmia”, Meri jatkaa.

Iris kertoo vuodestaan seuraavaa: ”Kaiken kaikkiaan vaihtovuoteni oli varsin opettavainen. Parasta vuodessani oli host-perheeni ja perheenjäsenten avoimuus minua kohtaan. Pidin myös siitä, että sain todellakin ’breikin’ suomalaisen lukion stressistä, sillä amerikkalaisten high school oli minulle aivan kuin olisin palannut takaisin yläasteelle. Haastavinta oli varmaan alkupäivien sopeutuminen ja uusien kavereiden löytäminen. Onneksi kaikki kuitenkin sujui hyvin, ja minulle jäi ainutlaatuinen muisto itselleni.”

Iris kertoo, että vaihtovuosi opetti häntä olemaan avoimempi, rohkeampi ja itsevarmempi. Hän kertoo myös oppineensa tekemään omia päätöksiä ja luottamaan niihin paremmin. Meri on samoilla linjoilla Iriksen kanssa: vaihtovuosi opettaa hänen mukaansa myös ottamaan vastuuta, menemään mukavuusalueen ulkopuolelle ja arvostamaan täysin uudenlaisia asioita. Ulkomailla oppii tietysti myös jotain Suomesta ja matkustamisesta.

Millaisia terveisiä vaihdossa olleet sitten lähettävät niille, jotka harkitsevat vaihtoon lähtemistä? Iris suosittelee ehdottomasti vaihtoon lähtemistä: ”Minusta todellakin kannattaa lähteä! Vain halu ei kuitenkaan riitä lähtemisen syyksi. Hakijan pitää tietää, että vuosi on henkisesti koetteleva kokemus, joten nuoren pitää tietää, että vaihdosta ei voi lähteä kotiin vain, koska on omaa kotimaata vähän ikävä. Vaihtoon lähteminen on iso prosessi, joten nuorten pitää miettiä kauan ja pitkään, kannattaako heidän oikeasti lähteä.” Meri epäröi jonkin aikaa, ennen kuin päätti hakea vaihtoon: ”Kuvittelin, etten kuitenkaan uskaltaisi tai pystyisi siihen. Kuitenkin kaverini sanoivat, että jos edes harkitset vaihtoon lähtöä, kannattaa lähteä. Se rohkaisi minua lähtemään, ja en ole kertaakaan kyllä katunut. Itse olen aina ollut hyvin ujo persoona, ja tämän takia pelkäsin, että en tule selviämään vaihdossa. Kuitenkin vaihdossa tärkein ratkaisija oli oma asenne.” Rasmus kehottaa miettimään, haluaako käyttää vuoden uuden kulttuurin parissa, ja se, millainen vaihtovuodesta tulee, riippuu tietysti itse vaihto-oppilaasta. Asenne ratkaisee.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain Michiganissa on vaihdossa Elias Kaijasilta.

Munkasta maailmalle -stipendistä antaa lisätietoja apulaisrehtori Merja Haavisto. Vaihto-oppilasohjelmista ja hakulomakkeen ohjeineen löydät YFU:n (Youth For Understanding ry) verkkosivuilta www.yfu.fi.

Anu Pohjanoksa