Miten EU säätelee tekoälyä

Sumuisena perjantaiaamuna Munkan YT-linjalta lähti neljä opiskelijaa kuuntelemaan paneelikeskustelua, jonka aiheena oli se, miten EU säätelee ensimmäisenä maailmassa teknologian tulevaisuutta – tekoälyä.

Paneelikeskusteluun osallistuivat suomalaiset MEP:it Henna Virkkunen (EPP, kok.) ja Miapetra Kumpula-Natri (S&D, sd.), kansanedustaja Atte Harjanne (vihr.), sekä Euroopan suurimman tekoälyä kehittävän yrityksen, Silo AI:n toimitusjohtaja Peter Sarlin. Paneelikeskustelua moderoi digitalisaatiosta ja uusista teknologioista vastaava suurlähettiläs Stefan Lindström.

Eurooppasali tarjosi meille maittavan aamupalan, jonka jälkeen siirryimme saliin seuraamaan paneelia. Keskustelu aukesi tekoälyn sääntelyllä ja sillä, miten säätelyn toivotaan vaikuttavan. Vaikka keskustelussa päästiin syvälle aiheeseen, pystyi sitä silti seurata, vaikka tietämys tekoälystä ja Euroopan lainsäädännöstä olivatkin kansakoulun tasoa.

EU:n uudesta lainsäädännöstä koskien tekoälyä ja sen käyttötarkoituksia: Sääntelyn tavoitteena on luoda yhtenäiset säännöt, joiden avulla EU:n alueella kehitettäviä ja käytettäviä tekoälyjä käytetään vastuullisesti. EU:n halutaan kuitenkin olevan tulevaisuudessa johtavassa asemassa tekoälyn kehityksessä. Sarlinin mukaan on innovaation kannalta tärkeää, että yrityksillä on varmuutta tekoälyyn liittyvästä lainsäädännöstä. Keskustelussa puhuttiin myös datan, eli tiedon, käsittelemisestä suhteessa tekoälyyn. Keskustelun moderoija Lindström kertoi selventävän analogiansa datan tärkeydestä nykymaailmassa: “Data on uusi plutonium, miksi? Koska jos plutoniumia käytetään oikein, se on ydinvoimaa… mutta jos sitä käytetään väärin, se on ydinase.”

Kokonaisuudessaan keskustelu toi optimismia tulevaisuuden suhteen ja luottoa EU:n lainsäädäntävaltaan. Tekoälyn merkitys tulee tulevaisuudessa ainoastaan kasvamaan ja yhteinen lainsäädäntö auttaa Eurooppaa olemaan alalla johtoasemassa. Keskustelun voi katsoa linkistä löytyvän tallenteen kautta:
Miten EU säätelee tekoälyä? Keskustelu Eurooppasalissa (youtube.com)

Markus Mäkimattila 2C ja Osmo Gindonis 2C