Miro Maaranen

1. Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Miro, Munkan abiturientti. Tulen alun perin Porvoosta ja päädyinkin Helsinkiin monen mutkan kautta. Elämäni aikana olen asustellut eteläisessä Suomessa eri paikoissa, pääasiassa rannikolla.

2. Mitä kieliä osaat?

Puhun äidinkielinäni suomea ja viroa, minkä lisäksi osaan ruotsia, englantia, saksaa, japania ja latinaa.

3. Mitkä asiat ovat vaikuttaneet kielivalintoihisi?

Olen valinnut kieliä perustuen siihen, miltä ne kuulostavat ja siihen, mitä käyttöä minulla on niille tulevaisuudessa. Haluan, että kielivalinnan ansiosta minulla on jokin uusi, syvällisempi näkökulma maailmaan.

4. Mitkä kielet olet sisällyttänyt yo-tutkintoosi?

Sisällytin yo-tutkintooni englannin, ruotsin ja latinan. Saksaa en kirjoittanut yo-kokeessa, sen sijaan osallistuin DSD II-kokeeseen.

5. Kirjoitit nyt kevään yo-kirjoituksissa latinan. Miten ja miksi innostuit lukemaan latinaa näin pitkälle?

Ehkä suurin motivaation lähde sille, miksi halusin kirjoittaa juuri laajemman latinan, oli se, että klassisten kielten kokeita ollaan lakkauttamassa. Klassisen kreikan viimeinen kirjoitusmahdollisuus oli vuonna 2002 ja laajemman latinan viimeinen kirjoitusmahdollisuus on keväällä 2025. Latina on yksi klassisista kielistä ja latina on ollut mukana yo-kokeissa koko yo-kokeiden historian ajan.

6. Jos joku haluaisi opiskella ja kirjoittaa latinan, mitä vinkkejä sinulla olisi alkuun pääsemiseksi?

Ensimmäiseksi haluaisin sanoa, että älä aikaile, äläkä epäröi! Jos luet tätä lukiolaisena, olet yksi viimeisistä, joilla on edes mahdollisuus osallistua laajemman latinan kirjoituksiin. Alkuun pääseminen siten, että opintojen pohjalta voi osallistua kirjoituksiin, on yllättävän hankalaa, sillä harvassa lukiossa voi opiskella enää latinaa. Kannattaa seurata avoimen yliopiston opintotarjontaa ja osallistua sitä kautta latinan kursseille. Kurssien vetäjät ovat alansa ammattilaisia, eikä minua haitannut lainkaan, että aloitin latinan opinnot tyhjästä vain muutama kuukausi ennen kirjoituspäivää.

7. Mitä kieltä haluisit osata, sellaista mitä et vielä ole opiskellut? Miksi?

Haluaisin osata ranskaa tai venäjää. Molemmilla kielillä on kirjoitettu runsaasti kirjallisuutta, jota haluaisin lukea alkuperäiskielellä. Molemmat näistä kielistä ovat myös maailmankieliä, joista on hyötyä laajemminkin työelämässä ja matkustelussa.

8. Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on lukion jälkeen?

Lukion jälkeen aion käydä armeijan ja jatkaa siitä jatko-opintoihin yliopistoon. En ole vielä päättänyt tarkkaan jatko-opintosuuntaani, mutta suunnitelmissa on jatkaa opintoja joko Suomessa tai Saksassa, keskittyen todennäköisesti oikeustieteisiin tai teologiaan.

9. Missä näet itsesi kymmenen vuoden kuluttua?

Toivoisin, että olisin vastavalmistunut juristi, joka asuisi jossain keskieurooppalaisessa kaupungissa. Nähtäväksi jää, miltä tulevaisuus näyttää – yliopistossa voi heittäytyä vaikka minkälaisiin erikoistumissuuntiin ja vaihtomahdollisuuksiin.

10. Japani on myös yksi osaamistasi kielistä. Millaisia terveisiä haluaisit lähettää japaniksi syksyn yo-kokeisiin valmistautuville?

一生懸命勉強して頑張って下さい!(Opiskelkaa hyvin ja tehkää parhaanne!)