Lukion Japani-matkakurssiin liittyvä Japani-lukupiiri kokoontui tiistaina 8.3.2022 kello 15.30 keskustelemaan Japanista, japanilaisista sekä japanilaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista kirjallisuuden ääreen. Lukiolaisten lisäksi saimme mukaan myös pari 8.-luokkalaista, jotka innostuivat japaniaiheesta sekä mukaan lukupiiriin koulun kirjastossa.
Lukupiirissä jokainen kertoi ensin lyhyesti lukemansa kirjan juonesta ja siitä, mihin genreen lukemansa teoksen sijoittaisi. Sen jälkeen pohdimme sitä, mitä kirja kertoo meille Japanista ja millaisena romaani maan ja sen asukkaat sekä kulttuurin meille esittää. Mikä kirjan maailmassa on meille vierasta, outoa – ja mikä taas tuttua?
Lopuksi jokainen sai kuvata lukemansa pohjalta japanilaisuutta parilla sanalla. Esiin nousi seuraavia havaintoja ja adjektiiveja. Teoksissa näyttäytyi ihmisten välinen kylmyys, ihmissuhteiden hierarkkisuus ja eriarvoisuus; toisaalta kohteliaisuus toisia kohden sekä yhteistyökyky; tunteiden näyttämättömyys julkisesti ja kasvojen pitäminen sekä siihen liittyvä uniikkiuden vieraus; konservatiivisuus, esteettisyys, monitasoisuus – ja yksinkertaisuus; nöyryys, varovaisuus ja ystävällisyys; tavallisuuden pelko, ahkeruus, myötätuntoisuus, positiivisuus, tasapaino sekä pidättyväisyys. Mielenkiintoista, eikö!
Lukupiiriläisten (ja koulun kirjastosta löytyvät), Japani-ikkunaa avanneet kirjat ovat:
Hiro Arikawa: Matkakissan muistelmat
Minna Eväsoja: Melkein geisha: hurmaava ja hullu Japani
Arthur Golden: Geishan muistelmat
Lafcadio Hear: Intohimon karma: Japanin kummitustarinoita
Keigo Higashino: Myrkyllinen liitto
Keigo Higashino: Uskollinen naapuri
Takashi Hiraide: Kissavieras
Takako Karppinen: Japanin kielen alkeet
Hiromi Kawakami: Sensein salkku
Edita Morris: Hirošiman kukat
Haruki Murakami: Kafka rannalla
Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia
Sosuke Natsukawa: Kissa joka suojeli kirjoja
Amélie Nothomb: Nöyrin palvelijanne
Yoko Ogawa: Muistipoliisi
Ruriko Kumoi Pilgrim: Etäällä koittaa kevät: japanilainen sukutarina
Liisa Stenberg: Vuosi Japanissa: opas arkeen ja elämään vieraassa kulttuurissa
Durian Sukegawa: Tokuen resepti
AE & KN