Hävikkiviikon Kierrätysolympialaiset

Tällä viikolla, 9.9. alkaen, vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa, jonka tavoitteena on vähentää hävikkiruoan määrää. Koulussammekin aihetta on käsitelty ja hyvin tärkeä aihe onkin: jos hävikki olisi valtio, sen hiilijalanjälki olisi suurin Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen! Tämä on erittäin iso huolenaihe ilmaston hyvinvointia ajatellen.

Suomessa jokainen ihminen tuottaa ruokahävikkiä keskimäärin 20-25 kiloa vuodessa, minkä on arvioitu vastaavan 100 000:n henkilöauton hiilidioksidipäästöjä. Kouluissa hävikkiä on arvioitu syntyvän joka päivä 130 000:n euron arvosta, vuodessa 25:n miljoonan.

Suuret tahot ovat onneksi yhtä huolissaan tästä asiasta kuin sinäkin tällä hetkellä saatat olla. YK ja EU pyrkivät puolittamaan ruokahävikin määrän vuoteen 2030 mennessä. Tämä vaatii kuitenkin asenteiden, tietojen ja taitojen muutosta, vieläpä nopealla aikataululla.

Sinä voit – ja me kaikki voimme – olla tukemassa tätä tavoitetta arjessamme, omilla valinnoillamme, esimerkiksi syömällä sopivan määrän koululounasta.

Tänään keskiviikkona koulumme 8.- ja 9.-luokkalaiset I care -oppilaat järjestivät 7.-luokan oppilaille Kierrätysolympialaiset, jossa miteltiin kierrätystietämyksestä muun muassa roskien lajittelu -aiheisen viestijuoksun saralla. Muuta mielenkiintoista ja opettavaista tarjosivat visaisen onnenpyörän kysymykset ja Kahoot-peli. Mihin jäteastiaan käytetyt paristot kuuluivatkaan? Kiertotalouden rasti oli mukana ensimmäistä kertaa: mitä muuta käyttämättömällä hammasharjalla voisi tehdä kuin pitää huolta hampaistaan?

Juuli Schadéwitz 8f

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KN