Toukokuussa 2016 perustettu Bridge-verkosto on ehtinyt tarjota yhteiskunta- ja talouslinjalaisille jo monta mielenkiintoista tapahtumaa tasokkaine esiintyjineen. Lokakuussa koulussamme vieraili eduskunnan puhemies Maria Lohela. Marraskuussa KSYK isännöi pörssitalolla Lukiolaisten pörssipäivä –tapahtumaa.
Kevätkauden avasi 18. tammikuuta Vesa Vihriälän luento Kulosaaressa. Valtiotieteen tohtori ja ekonomisti Vihriälä työskentelee tällä hetkellä ETLA:n johtajana. Hän avasi taloudellisen ennustamisen periaatteita ja haasteita yleisölleen varsin akateemiseen tyyliin. Tiivistetysti voidaan luennon pohjalta todeta: helppoa ei ole (varsinkaan) talouden ennustaminen. Vihriälän kompetenssi vaativaan tehtävään on kuitenkin laaja ja vaikuttava. Hän on toiminut mm. EU:n talouskomissaarin neuvonantajana, talousasioiden alivaltiosihteerinä valtioneuvoston kansliassa, useissa tehtävissä Suomen pankissa sekä tutkijana OECD:ssä.
Lukiolaisille on todella avartavaa kuulla eri alojen huippuasiantuntijoita, vaikkei aina ihan kaikkea ymmärtäisikään.
25. tammikuuta ryhmä Munkan YT-linjalaisia vieraili Lauttasaaren yhteiskoulussa Kansainvälisen liiketoiminnan päivillä. Linjajohtaja Mia-Stiina Heikkala oli opiskelijoineen houkutellut paikalle jännittävän monipuolisen kattauksen huippuesiintyjiä. Päivän avasi Suomen pankin johtokuntaan valittu Olli Rehn, joka valoi kuulijoihin varovaisen luottavaista tunnelmaa Suomen kansantalouden lähitulevaisuudesta. Paljon voidaan tehdä itse, mutta vielä enemmän riippuu suurten talousalueiden kehityksestä.
Palveluliiketoiminnan asiantuntija Peter Barkman puolestaan korosti empatian merkitystä ubiikkiyhteiskunnassa, jossa kaikki esineet ja ihmiset ovat kytkeytyneet saamaan tietoverkkoon. Ihmisten tarpeiden ymmärtäminen ja niihin vastaaminen on tulevaisuuden liiketoiminnassa ratkaiseva elementti.
Päivän värikkäimmästä esityksestä vastasi kiistatta entinen Yhdysvaltain Helsingin suurlähettiläs Bruce Oreck, joka havainnollistavin esimerkein kuvasi ihmisen haasteita lajina sopeutua eksponentiaalisesti kehittyvän tietotekniikan haasteisiin. Ihmisen aivojen käyttöjärjestelmä on edelleen suunniteltu keräily- ja pyyntikulttuurin tarpeisiin eli versio 1.0 odottaa päivitystä.
Maaliskuussa verkostoon kuuluva Kauniaisten lukio järjestää Studia Granialia –tilaisuuden aiheesta Ilmastonmuutos ja talous.
Huhtikuussa on taas Munkan vuoro toimia järjestäjän roolissa. Koululle on saatu suostuteltua esitelmöimään kiireinen liikemies suomalaisen elinkeinoelän huipulta. St1 ketjun perustaja ja pääomistaja Mika Anttonen on lupautunut suomaan meille aikaansa 20. huhtikuuta ja häntä kuulemaan saapuu varmasti monia Bridge-verkoston kouluja. Tervetuloa!
Ohessa oppilaiden ottamia kuvia Kulosaaresta ja Lauttasaaresta.
PS