”Eteenpäin katsovat, epävarmuutta sietävät yksilöt ovat tulevaisuuden menestyjiä”

VTT Leena Mörttinen vieraili koulussamme tiistaina 8. toukokuuta 2018 kertomassa näkemyksiään nuorten toimeentulon lähteistä tulevaisuudessa. Mörttinen onkin pätevöitynyt puhumaan aiheesta monipuolisen työkokemuksensa ansiosta. Hän on työskennellyt asiantuntija- ja esimiestehtävissä Suomen pankissa, Euroopan keskuspankissa, Nordeassa ja Perheyritysten liitossa. Mörttinen nimitettiin hiljattain Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston osastopäälliköksi.

Eloisan esityksensä aikana Mörttinen tunnustautui scifi-harrastajaksi. Hänen mukaansa monet tieteiskirjallisuuden ja elokuvien omana aikanaan mielikuvitukselliset keksinnöt ovat jo täällä, kuten tekoäly, esineiden internet ja 3D-tulostaminen. Mörttinen pitää mahdollisena, että singulariteetti toteutuu hänen elinaikanaan. Tekninen singulariteetti tarkoittaa hypoteesia, jonka mukaan itsensä tiedostava, yli-inhimillinen tekoäly vie ihmiskunnan harppauksella eteenpäin. Osa ihmiskunnasta jää kuitenkin tästä osattomaksi.

  

  

Mörttisen viesti oli pelkistettynä se, että maailma on muuttumassa nyt nopeammin kuin koskaan ja työmarkkinat uudistuvat siinä mukana. Tässä muutamia Mörttisen ajatuksia tulevaisuuden myllerryksestä:

* Pankit ovat menettämässä monopolinsa rahoituksessa.

* Uusi teknologia haastaa kansallisvaltiot. Rahat ylittävien ”heimojen” aika on koittanut.

* Tieto oli ennen kallista, nyt se on kaikkien ulottuvilla ja halpaa.

* Globalisaatio on yllättäen vastatuulessa, vaikka se toimiikin oletetulla tavalla.

* Raha on yksi vaikeimmista asioista, jonka ihmiskunta on kyennyt luomaan.

* Ekonomistien ja poliitikkojen huolena on se, että normaalijakauma ei enää toimi. On vaikeaa yrittää segmentoida sellainen kuluttaja tai äänestäjä, jota yrittäisi miellyttää.

 

 

 

 

KN & PS